Het Amerikaanse kwintet The Autumns vierde onlangs zijn tienjarig bestaan, maar slaagde er vooralsnog niet in om de Californische underground te ontgroeien. Hun debuut 'The Angel Pool' (1997) werd nochtans opgemerkt door Simon Raymonde van Cocteau Twins, die prompt de productie van diens opvolger verzorgde. Vlak na de release van 'In the Russet Gold of This Vain Hour' (2000) ging platenlabel Risk echter op de fles en kon de groep herbeginnen. Hun titelloze langspeler uit 2004 werd alvast op gejuich onthaald, zodat 'Fake Noise from a Box of Toys' hopelijk de definitieve doorbraak kan forceren.

De indrukwekkende falset van frontman Matthew Kelly houdt het midden tussen Jeff Buckley en Matt Bellamy (Muse). Anders dan de bombastische intro 'Turning Strangers into Friends and Friends into Customers' doet vermoeden, zijn 's mans stemcapriolen echter niet de enige bestaansreden voor de muziek van The Autumns. Het frenetieke slagwerk van Steve Elkins legt de basis voor 'Boys', een aanstekelijke postpunker die Kaiser Chiefs achterna gaat. 'Clem' begint dreigend, maar wanneer de ijle gitaarriedel zich verstrengelt met de inventieve ritmesectie, ontvouwt zich een wondermooie popsong. De knisperende haardvuurelektronica van 'Killer in Drag' is dan weer de voorbode van een portie bevlogen indierock. Met zijn dromerige melodieën creëert 'Night Music' een perfect forum voor teksten à la "Girl, give me your hand / I know you never had / Someone to love you as I had". Hoewel 'Fake Noise from a Box of Toys' bij momenten ietwat flauw aandoet, wordt dat gecompenseerd door de overgave waarmee de groep zijn nummers ten berde brengt.

The Autumns mixen postpunk, Britpop en een scheut shoegaze tot een plaat die qua gevoel voor melodie en dramatiek zeer sterk uit de verf komt. 'Fake Noise from a Box of Toys' zoekt zijn heil niet in epische bombast, maar is mooi zonder al te veel van zijn snedigheid te verliezen. Nice, that is.

Meer over The Autumns


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.