Hammond-orgelspeler Marco Benevento en drummer Joe Russo kennen waarschijnlijk de geur van elkaars winden want het duo staat al 15 jaar samen op de planken. Gekiemd in Brooklyn, getogen in de New Yorkse ondergrond en al toerend groot geworden. Als de heren aan 250 stomende groovejazz-optredens per jaar zitten besluiten ze het wat rustiger aan te doen en een echt studio-album te maken, 'Best Reason to Buy the Sun'.

In die studio werden Benevento's pianolijnen door de samplers van Russo gehaald, elektronische effecten en samples toegevoegd en mocht producer Joey Waronker het geheel glad polijsten. Daardoor is de harde geluidsmuur van de live-optredens vervangen door instrumentale, meer gestructureerde songs. Het klinkt behoorlijk postrock (lees: Tortoise) wanneer de piano in al haar vervormde toestanden (overstuurde Rhodes, schreeuwende gitaar of lieve xylofoon) aardige meezing-riedeltjes begint te spelen. Toch zijn nummers als '9x9' en 'The Three Question Marks' bijzonder boeiend vanwege de zotte maatsoorten en het waanzinnige, groovende drumwerk van Russo. De kronkel in dat laatste nummer is op zijn minst onverwacht te noemen en het thema van de piano waarover een gitaar funkt rockt behoorlijk.

Het album zelf maakt ook redelijk scherpe bochten. Van keiharde gitaarriffs die 'Scratchitti' in je maag ramt tot nogal leuterende stationsjazz in 'Bronko's Blues' en 'Vortex'. Maar het kan nog gekker: 'My Pet Goat' (een verwijzing naar het kinderboek dat Bush voorlas op 9/11) is een (te) simpel melodietje waarover sax, gitaar en elektronische drums elkaar opfokken zonder ophouden. Of toch, en dat is dan meteen het einde van een degelijk maar matig stomend album. Best Reason to Buy this Album is nieuwsgierigheid.

Meer over The Benevento & Russo Duo


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.