Vanaf het begin is het de enige bekommernis van The Berzerker geweest om de meest extreme band op aarde te zijn. Toegegeven, hun debuut sloeg de meeste mensen met verstomming. Grindcore is dan al behoorlijk extreem, maar de vreemde mix van grindcore en gabberbeats gaf The Berzerker een eigen gezicht. Het is alleen jammer dat het geluid niet echt je dat was. Het zompige en warrige geluid zorgden ervoor dat alles als één langgerekte boer klonk. 'World of Lies' heeft een veel betere klank en de band heeft de ridicule snelheid teruggeschroefd. Dat wil helaas nog niet zeggen dat ze beter zijn geworden. Het lijkt eerder het tegendeel te worden met deze plaat onder de arm.

De hardcorebeats zijn plotseling haast niet meer te bespeuren. Het enige wat nog voortdurend daaraan herinnert, is de ronduit slechte drumklank. Vooral de basdrums klinken ontiegelijk flets en digitaal. Misschien was dat de bedoeling, maar de uitwerking slaat als een tang op een varken. In plaats van drumvellen hoort men eerder een geluid als zou een peuter met ADHD een rubberen bal bewerken met een voorhamer. Maar het zit niet alleen in de drums. Waar de gitaristen zich voorheen achter zeer snelle partijen konden verstoppen, vallen ze nu genadeloos door de mand als zijnde inspiratieloos. Dat komt ervan als je hele reputatie gebouwd is op snelheid en je die laat varen. Nu The Berzerker trager speelt, wordt het duidelijk dat de songs bitter weinig om het lijf hebben en vooral bestaan uit afgekeurde of herkauwde death metalriffs. De vocale wisselwerking tussen een schrille krijser en een diepe bruller is nauwelijks origineel maar al bij al blijkt het nog het beste element van deze plaat. Dat is te zeggen: samen met de samples die her en der door het geheel zitten. Veelal gaat het om citaten van moordenaars of politieverslagen, in de hoop dat die een akelige sfeer creëren.

Het is eigenlijk een raadsel waarom The Berzerker überhaupt fans heeft, al lijkt het best mogelijk dat ze er door hun nieuwe zet een deel kwijtspelen. Nu kan de band immers niet meer verstoppen dat het geheel van hun muziek in wezen niets voorstelt.

Meer over The Berzerker


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.