Een nieuwe Fishtank plaat is voor de meer doorwinterde muziekfanaat altijd wel reden tot feesten. Het unieke concept in deze serie cd's bestaat erin om 2 creatieve bands voor 3 dagen op te sluiten in de studio en af te wachten wat er muzikaal uit rolt. Sonic Youth en The Ex, Low en The Dirty Three, Motorpsycho en Jaga Jazzist, ... ze hebben allen al eerder ruwe, maar erg spitsvondige pareltjes uitgewerkt. Nu is het dus aan de beurt aan een collaboratie tussen The Black Heart Procession uit San Diego en de Nederlandse progrockers van Solbakken.
Dat het resultaat niet opmerkelijk vrolijk ging worden stond, gezien de sombere geaardheid van beide bands, vooraf al vast. Solbakken heeft een aantal muzikale ideeën aangereikt om samen in de studio uit te werken. Het resultaat is een duister geheel van 6 welafgelijnde nummers waar piano, echo's van vrouwenzang, een dramatiserende drum en de bezwerende stem van Paulo Zappoll (BHP) overheersen. Noem het vermoeide, zwarte rock met een licht postrock gevoel. Ennio Morricone meets The Bad Seeds. Met diepe intensiteit en voortstuwende geluidsgolven is deze Fishtank plaat er weer één geworden van broze schoonheid en slepende loomheid. Ondanks de plotse confrontatie van wel 10 muzikanten met mekaar, blijft ze toch erg rustig en sober om vanuit een donkere en zweverige invalshoek op een geheel eigen manier te overdonderen. Stemmen met veel reverb schreeuwen vanuit het ijle en open gitaarakkoorden wisselen af met zware piano aanslagen om een spookachtig geluidskader te scheppen. Hoewel het lekker lang uitgetrokken 'Things Go on with Mistakes' wel haar uiterste best doet, ambieert niet één nummer op deze cd zich op te dringen. Allemaal nestelen ze zich in dit erg sfeervol, maar toch onaards diep doemend, afwisselend schijfje. Gezien het opzet over het ontstaan ervan komt dat neer op Kunst met een wel erg respectabele "K".
Distributeur Konkurrent heeft het als initiatiefnemer weer mooi voor mekaar gespeeld. Deze 11de plaat in de Fishtank serie is er weer eentje om diep te koesteren.

Meer over The Black Heart Procession + Solbakken


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.