Het is al een tijd niet meer zo dat elke punk- of hardcoregroep wordt gekenmerkt door een absolute schreeuwlelijkerd die de zang voor de rekening neemt. Er zijn heel veel punkbands waar werkelijk normaal wordt gezongen en waar dat nog heel behoorlijk wordt gedaan (bijvoorbeeld Pennywise). Ook in de punkband The Black Maria wordt normaal gezongen. Zij gaan zelfs de 'softe' toer op, zodanig dat op sommige momenten The Black Maria haast een popband lijkt.
Die vlotte zang hoeft natuurlijk geen beletsel te zijn om deze band te ontdekken, vooropgesteld dat het muzikale gedeelte in orde is. Dat zit op 'Lead Us to Reason' behoorlijk snor. Het gitaarwerk is nergens overdreven log of zwaar op de hand en de stem van Chris Gray is zeer aangenaam om naar te luisteren. Het voornaamste punkelement zit in de teksten, die nog steeds vrij politiek geladen zijn. Ze worden echter nergens prekerig en dat is een groot pluspunt voor The Black Maria. 'The Memento' of 'The Lines We Cross' staan bol van de aangrijpende zanglijnen die rechtstreeks naar het hart lijken te vloeien. De muzikale omkadering is doorgaans sober te noemen, met een paar zeldzame uitbarstingen. Met dit alles leunt deze band meer aan bij de iets hardere poprockbands die tegenwoordig in de hitlijsten staan genoteerd (bijvoorbeeld Kane of oudgedienden Pearl Jam). Dat is geen verwijt aan het adres van deze jongens, want ze kwijten zich met verve van hun taak. De zeer verzorgde afwerking en warme klank van deze plaat maakt 'Lead Us to Reason' zeer aangenaam luistervoer.
The Black Maria is typisch zo'n band die met de juiste promotiemachine achter zich behoorlijk ver kan komen. Ze zijn in elk geval één van de betere poprockbands die de laatste jaren zijn opgestaan en mocht hen enig succes te beurt vallen, dan is dat hen meer dan gegund. 'Lead Us to Reason' is immers een erg mooi plaatje dat zogenaamd commercieel klinkt maar toch volop weet te charmeren.

Meer over The Black Maria


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.