The Bone Project mag niet worden verward met dat ander jonge Belgische trombone-ensemble The Bones (een trombonekwartet met onder andere Lode Mertens aangevuld met een ritmesectie). Waar The Bones voornamelijk voor (moderne) jazz kiezen, brengt The Bone Project een repertoire tussen renaissance en jazz biedt. The Bone Project werd vijf jaar geleden opgericht door drie van 's lands beste trombonisten, Geert De Vos, Jan Smets (beiden lid van het Koperkwintet van de Munt) en Ben Haemhouts die al sinds 1996 het mooie weer maakt als solist bij de Bamberger Symphoniker. De bezetting wordt voor enkele werken verder aangevuld met pianist Geert Callaert, bassist Wouter Berlaen en slagwerkers Roel Hermans en Tom Ouderits.

Tot de klassieke werken behoort het schitterend uitgevoerde 'Two Sonatas', van de zwaar onderschatte 17de-eeuwse componist Daniel Speer, dat één van de oudste werken voor trombonetrio is. De triosonate 'Sonata da Chiesa a Tre Op.3 No.2' van Speers jongere en bekendere tijdgenoot Arcangelo Corelli is een mooi voorbeeld van de Italiaanse barok met een typische basso continuo. Beide werken worden in trio uitgevoerd, net als Anton Bruckners plechtige 'Zwei Aequale' uit 1847. Tot het hedendaagse genre behoort 'Concerto for Three Trombones, Strings and Percussion' van Derek Bourgeois, waar voor de gelegenheid de strijkers vervangen werden door een piano, hetgeen voor een compacte maar toch gebalde sound zorgt. Het is één van de drie concerti voor trombone van Bourgeois, die onder meer met het 'Concerto Grosso' furore maakte in brassbandmiddens.
De jonge Duitser Marko Lackner componeerde voor dit trombone-ensemble drie korte en mooie jazzy stukjes: 'Dialog', 'Ballad' en 'Poem' waarin de ritmesectie bewust op de achtergrond is gehouden. Het eerste is vrij up-tempo terwijl 'Ballad' en 'Poem' erg zangerig zijn. Met het overbekende 'Blue Rondo a la Turk' van Dave Brubeck is er ook nog een prachtige klassieker uit het jazzrepertoire toegevoegd.

Met de debuut-cd toont The Bone Project duidelijk haar ambitie om zowel klassiek als jazz te brengen geen overmoedige poging is. Het is maar weinigen gegeven om beide stijlen straffeloos te vermengen. We hebben dan ook met topmuzikanten te maken. Een cd die niet alleen tromboneliefhebbers kan bekoren.

Meer over The Bone Project


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.