"Als een ingewikkelde puzzel die blindelings foutief in mekaar wordt gestoken", zo omschrijft muziekjournalist Jorge Just de tweede langspeler van het Amerikaanse duo The Books. Die omschrijving past 'The Lemon of Pink' zeker. Een fragmentarische geluidscollage met afwisselende, vaak erg abstracte patronen is in elk geval het eindresultaat.
De eenvoudig geïllustreerde cd bevat dus een minder voor de hand liggende inhoud. Compromisloze samples van cultfilms, een typemachine en een roerend lepeltje openen de plaat en worden aan mekaar geregen door viool en banjo tot een stemmig muzikaal geheel. Hoewel enigszins samenhangend, is het schijnbaar stuurloze resultaat toonaangevend voor de komende 40 minuten. In al haar broosheid vormt dit elektronisch aangevulde lo-fi spektakel in elk geval een intrigerend geheel. De basis ligt steevast bij akoestische snaarinstrumenten, die met de nodige technologie worden omgevormd tot een abstracte combinatie met vage ritmen en voortdurend wijzigende impressies. In nummers als het drukke 'Tokyo', dat met veel reverbs uit snelle, gelaagde muzikale elementen is opgebouwd, komt dit nogal druk en rommelig over. Over het algemeen is 'The Lemon of Pink' echter goed verteerbaar, vermits er ook aan gedacht is om met het gegeven "stilte" rekening te houden. Dat schept soms atmosferische momenten en uiterst intense (ongemakkelijke) verwachtingspatronen: net alsof instrumenten aan het stemmen zijn voor een verpletterende symfonie. In de soms ambienteske, lachwekkende intermezzo's geraakt de muzikale draad al eens zoek, maar dat doet in elk geval geen afbraak aan de intensiteit van deze cd. Vreemde combinaties vragen immers om een intensieve beluistering. Met totaal nietszeggende titels als 'S is for Evrysing', 'The Future Wouldn't Be Nice' of 'PS' blijft The Books schermen in het duister.
Het blijft een harde noot om te kraken, deze 'The Lemon of Pink'. Onder de ruwe bolster zit echter een aangenaam smakende, totaal vreemde vrucht die erg langzaam maar aangenaam verteert. De term "akoestische elektronica" zou een mooie, totaal foutieve benadering kunnen zijn. Uitdagend materiaal voor doorbijters. (als overigens iemand aan de website van The Books uit kan, mag die gerust een seintje geven)

Meer over The Books


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.