Je hebt zo van die bands die geen blad voor de mond nemen. Een daarvan is The Break In dat een hondsbrutale mix speelt van metal en hardcore. Dit Engelse aanvalscombo rees op uit de straightedge-hardcorescène van Canterbury en bracht de 7-inchplaat 'No Fate but What We Make' en de minicd 'This Ends with Us' uit. Na een intens jaartje werken aan nieuw, furieuzer materiaal laat The Break In 'Unbowed' los op de wereld. Deze plaat werd opgenomen in de CCR Studio in België waar de voorbije jaren ook destructieve Belgische bands als Aborted, Morda en Leng Tch'e hebben opgenomen .

Opener 'Coffin Dodger' boort de luisteraar meteen de grond in met dubbele basdrums, furieuze gitaren en smerige, raspend klinkende vocalen. Deze passage wordt gevolgd door een lekker hamerende breakdown. Alle hoop op een zonnig muzieklandschap is met dit nummer al gestorven. 'Iron Hammers' valt ook met de deur in huis en is een waar snelheidsduiveltje door de typische hardcore polkadrums. Het mid-tempo catchy refrein sleurt de luisteraar mee met groepsgebrul. Simpel maar effectief, zoals de afsluitende collectieve "Fuck them all – This is revenge". 'Beneath Contempt' begin tergend traag met stompende floortoms die een beukende gitaarriff begeleiden. Een ware draaikolk van snauwende vocalen en gitaar- en drumuithalen breekt weer los en het nummer sluit donker af. 'Give Them Hell' begint sfeervol met afwisselend gitaargetokkel- en gehak en gaat verder in ratelende basdrums en een up-tempo hardcorestuk waar de zanger z'n strot op uitspuwt. Deze brulboei is de troef van de groep en zijn vocalen lijken soms wat op die van Jeff Walker van Carcass, hoewel de muziek van beide bands verschillend is: Walkers stem klinkt namelijk net zo smerig en raspend. 'Wake the Devil' dreunt gewoon lekker voort en The Break In weet van geen ophouden: deze groep is op z'n best een baksteen in het gezicht van de wereld, hun muziek is één brok haat. Daar ligt ook deels de beperking van The Break In: de groep voert de formule goed uit en geeft metal en hardcore een gelijk aandeel, maar innovatief en variërend is hij niet vaak en daarom klinkt de plaat soms eentonig.

The Break In heeft met 'Unbowed' in ieder geval een mokerslag van een schijf gegeven aan de metal / hardcorewereld en die knaller wordt bij deze gewaardeerd. Nu wordt het alleen maar nog afwachten of de groep evolueert of tussen het gros van de metal / hardcorebands blijft.

Meer over The Break In


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.