Goud vergaat niet. The Charlatans mogen dan al misschien een dagje ouder worden – de heren stammen af uit een periode dat britpop nog geen synoniem was van hitpop – maar op muzikaal gebied zit er nog niet echt slijtage op de band. 'You Cross My Path' is een tiende studioalbum en om dit te vieren werd het ding integraal vrij downloadbaar aangeboden op de site van Xfmhttp://www.xfm.co.uk/the-charlatans-on-you-cross-my-path. Hoewel het aantal downloads inmiddels de kaap van 100.000 overstegen heeft, hebben echte fans grappig genoeg de vraag geopperd ook een cd- en vinylversie uit te brengen. Laat het dus duidelijk zijn dat The Charlatans nog steeds mogen rekenen op een brede schare echt trouwe aanhangers die met tien nieuwe songs die in een typische hammond popsfeer baden, meer dan tegemoet gekomen worden.
Leuke melodieën, het psychedelisch vibrerend orgel en de nasale stem van Tim Burgess blijken ook nu weer leuke genotsmiddelen. Het enige verschil met de jaren '90, is dat de heren meer en meer een elektronische kaart trekken en rekenen op de helpende handen van topproducer Alan Moulder (Arctic Monkeys, Smashing Pumpkins, Killers, Depeche Mode e.v.a.). Dat eerste zorgt vanzelfsprekend voor een meer hedendaagse uitstraling (hoewel de 'madchester'-hoogdagen al aardig wat technologische experimenten kenden) en het tweede voor een heerlijk rijke en diepe, typische UK-sound. Songs als 'The Misbegotten' steken de nieuwe lading Britse eendagsvliegen dan ook moeiteloos naar de kroon. Het overduidelijke verschil: dit kwartet klinkt volwassen. Niet hitgevoelige nummers als 'A Day for Letting Go' komen leuk en ongeforceerd over en melodieën en harmonieën zijn wel aanwezig, maar nooit al te opdringerig. Zo kan een vrij monotoon uitstralende titeltrack subtiel toe groeien naar een moordend refrein dat duizelingwekkende hoogten bereikt. 'You Cross My Path' is dus duidelijk een groeiplaat die het niet nastreeft meteen te verpletteren of zijn geheimen prijs te geven. Laat dus niemand beweren de boodschap uit 'Missing Beats (of a Generation)' niet te begrijpen: niemand blijft eeuwig jong!
The Charlatans laten met hun tiende oogappel een mooie indruk achter. Zonder aan hun typische britpopstijl te raken, zijn de heren toch mee met hun tijd. Dat Radiohead hen net voorging in het gratis aanbieden van een plaat via internet, zal allicht wel voor wat slapeloze nachten gezorgd hebben. Het is echter helemaal geen schande dit leuk dingetje ook binnen te halen en goed te doorgronden.

Meer over The Charlatans


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.