Een groep als The Clash moet niet echt meer ingeleid worden, zodat 'punk','1977' en 'Joe Strummer' wel volstaan. Op de twee CD's staan 41 nummers: zowat alle singles en verder nummers uit alle Clash-albums (latere compilaties niet meegerekend). De debuutsingle 'White Riot' is de punk waar je je waarschijnlijk aan verwacht als je The Clash nog niet kent: rauw, hard en schijnbaar ingezongen na (tijdens?) een nachtje zwaar doorzakken. Algauw merk je echter dat The Clash tot meer in staat was. Er is veel meer variatie te horen dan bij de groeps hedendaagse punkrockepigonen. De hele eerste CD heeft een nog echte ongepolijste punksound, maar de nummers passen zeker niet allemaal in het harder-sneller-luider-format. De groep waagt zich zelfs aan reggaeklassieker 'Police and Thieves'. Echt reggae klinkt het hier niet, maar het is een geslaagd eerbetoon dat ver uit de buurt blijft van een parodie.
De tweede CD grijpt uit de latere albums ('London Calling', 'Sandinista!', 'Combat Rock', ...) en klinkt zo anders dat een argeloze luisteraar hem waarschijnlijk niet onder punk zou indelen. Hier zijn herkenbare reggae-dub-invloeden te horen, de instrumentatie is veel gevarieerder en het duurt niet lang of de CD ontaardt in een extravagant eclecticisme. Op het funky 'The Magnificent Seven' wordt er (nog net niet?) gerapt, 'Ivan Meets G.I. Joe' baadt in lasereffectjes alsof het onder handen genomen is door een reggae-soundsystem en nog later verkent de groep discoterrein ('Radio Clash'). The Clash combineert hier een massa aan stijlen, maar stem en teksten van Strummer geven alles nog steeds een herkenbaar Clash-kantje.
The Essential Clash biedt niets nieuws (hier geen nog nooit vrijgegeven studiotakes) voor wie The Clash reeds kent. Voor anderen is het een leuk overzicht van het enorm gevarieerde werk van de groep. Vooral op de tweede CD komt The Clash soms tot zeer geslaagde mengvormen. En al kiest de traditionele punkliefhebber waarschijnlijk vooral voor de eerste CD, eigenlijk kan toch niemand weerstaan aan 'Rock the Casbah'...

Meer over The Clash


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.