Na 20 jaar kropen drie leden van de originele soul-jazz formatie The Crusaders uit hun schulp en opnieuw in de studio om een nieuw album op te nemen. Links en rechts bijgestaan door special guests zoals Eric Clapton en gospelzanger Donnie McClurkin, kreeg het album langzaam vorm en werd het uiteindelijk 'Rural Renewal' gedoopt, een passende titel. Deze cd klinkt inderdaad opvallend fris, om door zulke oude heren gemaakt te zijn.
Dit hoofdzakelijk instrumentaal album bevat een mengeling van bluesy nummers, funky grooves en gospel songs, uitgevoerd door een bezetting waarin blazers een nogal prominente rol spelen. Saxofoon en trombone zijn dan wel de enige blaasinstrumenten die mogen meedoen, maar hun inbreng drukt een stempel op de sound van het hele album. Het eerste nummer zorgt voor een uitnodigende opening van de cd. Met een strakke drum en een elektrische piano als begeleiding, de krachtige blazersectie en Eric Clapton als solist, is dit één van de meest stuwende bluesnummers van de cd. Ook in 'Creepin'' laat Eric Clapton nog van zich horen, maar daarna houdt hij het voor bekeken voor de rest van de cd. Een beetje verder staat dan 'A Healing Coming On'. In dit nummer wordt het gospelregister opengetrokken. Zanger Donnie McClurkin en gospelkoor 'Sounds of Blackness' weten dan wel goed wat gospel eigenlijk is, in de nummers die ze hier brengen komt dat niet echt tot uiting. De nummers met zang zijn een beetje aanleunend bij de soft-pop en het vuur van de gospel blijft beperkt tot een klein sluimerend vlammetje. Spijtig wanneer je het potentieel van deze uitvoerders bekijkt. Na een beetje bekoeld te zijn daar de gospel zonder vuur, valt alles weer op zijn pootjes door het vervolg van het album. De draad van het begin wordt weer opgenomen met precies in-the-pocket drumspel vergezeld van een rigide bas, blazers die hun plaats terug vinden en geïnspireerde solo's van piano en gitaar.
Het album eindigt met 'Goin' Home'. Een nummer dat je inderdaad dat vrolijke, rustige en tegelijk ook opgewonden gevoel weet te geven dat je krijgt als je naar huis gaat. Eens thuis aangekomen blijft dan vooral de herinnering hangen aan dat prachtige begin. Gelukkig is het niet voor altijd voorbij. Gewoon een druk op de knop en je bent weer op weg.

Meer over The Crusaders


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.