De vorige plaat van The Eternals, 'Rawar Style', beloofde al veel ruw werk. Met 'Heavy International' wordt de lat schijnbaar nog wat hoger gelegd. Dit knotsgekke postpunktrio met wortels in de voorsteden van Chicago weerspiegelt muzikaal wel wat van het geharde, rommelige stadsleven. Onder hun wanordelijke, erg ritmisch onderbouwde gitaarpop schuilt een vleugje reggae, latino of dance: de fonkelende parel in de harde oester. Het is dan ook weer heel moeilijk om een rode draad te ontwarren in dit erg spichtige plaatje van The Eternals. 'Heavy International' lijkt een beetje op een avontuurlijke ontdekkingsreis door de bizarre muzikale leefwereld van deze heren.

Alleen al het erg eigenwijze 'Beware the Swordbat' wordt door een mysterieuze, schuifelende loop voortgedragen tot na enkele minuten pas het feitelijke nummer begint. Dat laatste glijdt dan weer erg vrolijk, op een strelend sambaritme voorbij. Zo valt van elk van de dertien liedjes wel een vreemde evolutie of samenstelling te beschrijven. Aanvankelijk is het allemaal nog wel prima te volgen, maar gaandeweg glijdt 'Heavy International' meer en meer richting absurdistan. Zelden is een psychedelisch bubbelend reggaeritme zo totaal weg van zijn zanglijn gelopen als bij het akelige 'Remove Ya'. Gelukkig gebeurt dit allemaal wel op een muzikaal doorzichtige en intrigerende manier, hoewel het soms verbazingwekkend is wat voor een gevuld geluid de heren met hun drieën weten te produceren. Dat maakt dat dit plaatje gemakkelijk in één hap verslonden kan worden, ondanks zijn soms eigenwijze samenhang. Castagnetten, mondharmonica of accordeon vullen meermaals aan, terwijl wegdraaiende effecten of vreemde loops de kleur van de nummers mee invullen. De veelzijdigheid van The Eternals kent duidelijk weinig grenzen. Sommige songs hebben nog het meest weg van een collectieve jamsessie of een muzikaal orgasme. Zoals de openingstrack zo passend is getiteld: 'The Mix Is so Bizarre'.

Zowel aan het 'internationale' als het 'heavy' van deze cd valt te twijfelen. Hoewel dit plaatje inderdaad vrij ruw is en de internationale, ondergrondse status van The Eternals als knotsgek trio allicht gepromoot wordt, lijkt 'Very Original' toch een betere titel. Echt groot worden is blijkbaar niet de ambitie. Daarvoor biedt de band net iets te onconventionele muziek. Wie echter wel houdt van eens iets anders, kan in deze schijf zeker het nodige plezier vinden.

Meer over The Eternals


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.