Na de split van Sunny Day Real Estate in 2002 is de creatieve kern ervan weer bij elkaar. Samen met eveneens ex-Sunny Day Real Estate-lid Nate Mendel vormen Jeremy Enigk en Wiliam Goldsmith The Fire Theft.
Hun belangrijkste doel lijkt het creƫren van een coherente, ingetogen sfeer. Ze slagen daar erg goed in. Zelfs bij de luidere, intensere momenten blijft die sfeer bewaard. Die wordt vooral gemaakt door de elektrische gitaren, de duidelijk aanwezige drums, het hoge gezang en het de orkestinstrumenten die voor meer kleur zorgen. Vooral de strijkers worden geregeld ingezet. Door zich zo fel op de sfeer te focussen zijn de songs echter niet altijd even boeiend. Het geheel verdrinkt soms in een overvol geluid dat richting ontbeert. Enkele patronen worden bij elkaar gevoegd, maar daar wordt zo weinig mee gedaan dat ze, hoewel ze meestal mooi klinken, slecht gestructureerd overkomen. Zo weet de muziek nooit de aandacht naar zich toe te trekken en beklijft ze niet. Vooral de instrumentale stukken wisselen tussen weinig opvallend en saai. Noch door elkaar vloeiende gitaren, noch de obligate strijkers ontkomen daar aan.
De zang doorbreekt soms het repetitieve karakter van de instrumentale stukken en brengt meer structuur in de nummers. Dat loont. 'It 's Over'is een gevarieerde song met, naast de zang, gitaar en drum in de hoofdrol. Nu eens rustig begeleidend, dan weer licht grommend en met een leuke tempoversnelling, brengen die eindelijk wat leven in het album. Opvolger 'Carry You' past dan weer perfect in de overheersende sfeer met wazige gitaren, hoog gezang en stroperig afsluitende strijkers.
Door steeds met halfzachte (kop)stem te zingen is er een gebrek aan contrast. De sfeer blijft heel de cd lang egaal en overheersend zodat de nummers weinig onderscheidbaar zijn en zelfs enkele goed opgebouwde climaxen zoals die in 'Heave' ondergedekt blijven. Als achtergrondmuziek is 'The Fire Theft' niet kwaad, maar om er aandachtig naar te luisteren is de plaat niet boeiend genoeg.

Meer over The Fire Theft


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.