Aan de creativiteit van Flower Kings-opperhoofd Roine Stolt komt geen einde. Niet alleen produceert hij met deze band de ene plaat na de andere, maar hij ook nog eens mee in een stuk of tien andere groepen. De man houdt zich wel steevast bezig in het universum van de progressieve rock, in navolging van bands als Yes, vroege Genesis of King Crimson.
Bijzonder hard valt de muziek van The Flower Kings nauwelijks te noemen. Het gros van de nummers die de band produceert heeft een nogal popgerichte aanpak, maar wel met aandacht voor eigen kunnen. Vooral de kortere nummers zijn bijzonder vlot verteerbaar. Frontman Hans Fröberg beschikt over een zeer zachte stem die geknipt is voor dit soort werk. De refreintjes blijven makkelijk hangen en liedjes als 'Cosmic Circus' of 'Starlight Man' toveren snel een glimlach op ieders gezicht. The Flower Kings zou echter geen progressieve rockgroep zijn als ze niet van tijd tot tijd uit de bol zouden gaan en hun kunnen op hun respectievelijke instrumenten zouden tonen. Daar wringt dan ook meestal het schoentje. Vooral vorige plaat 'Unfold the Future' had te kampen onder te veel notenneukerij. De nummers op 'Adam & Eve' zijn beduidend korter, al duiken er ook hier twee songs op die bijna de kaap van twintig minuten halen. De ideale plaats om eens uit de bol te gaan zullen de muzikanten gedacht hebben, maar al dat gepiel en gepruts is aan weinigen besteed. Zo begint 'Love Supreme' best aardig, maar zodra er teveel uit de bol wordt gegaan gaat de vinger automatisch naar de skiptoets. Er zijn vast mensen die houden van dit musiceren voor gevorderden, maar het luisterplezier gaat veelal verloren in een wervelstorm van noten. Als de heren nu nog een tikje meer aandacht besteden aan die overdaad (schrappen dus) kan het voor The Flower Kings praktisch niet mis gaan.
'Adam & Eve' is een genietbare schijf die helaas wat te lijden heeft onder hetzelfde euvel als alle andere platen van dit collectief: het is er soms net over qua virtuositeit. Gelukkig lijkt het alsof de heer Stolt dat stilaan begint in te zien, want de muzikale vereenvoudiging die 'Adam & Eve' siert maakt deze plaat net dat beetje genietbaarder.

Meer over The Flower Kings


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.