Mocht een band als The Forsaken haar debuut hebben uitgebracht rond het begin van de jaren negentig, dan zou dat nu vast als een klassieker beschouwd worden. De vloeiende Swedeath die de hakkende riffs van de thrashmetal combineert met de melodieuze lijntjes was toen immers een recept voor succes.
Maar The Forsaken debuteerde pas in 2001 met 'Manifest Of Hate'. Dat was een plaat die veel goeds beloofde voor de toekomst. Doordat opvolger 'Arts Of Desolation' een fikse stap vooruit was, vooral op compositorisch vlak, leek The Forsaken op de goede weg. Jammer genoeg is 'Traces Of The Past' niet van hetzelfde kaliber als de voorafgaande plaat. Nochtans beschikt The Forsaken over de juiste ingrediënten: de ritmesectie is lood- maar echt loodzwaar en met Nicke Grabowski heeft de groep een drummer van formaat in de gelederen. Zijn afwisselende en opzwepende drumwerk is vast en zeker een groot pluspunt voor The Forsaken. De gitaartandem zit op zich ook snor, want beide gitaristen raggen en scheuren dat het een lieve lust is. Het probleem is alleen dat de energie niet overkomt op de luisteraar. Of toch in elk geval niet voldoende om flink uit de bol te gaan op nummers als 'One More Kill' of het licht boeiende 'Massive Machinery'. Alles wordt op de juiste manier gespeeld, daar niet van, maar er ontbreekt blijkbaar een ziel. Het afwisselen van agressie met melodie is ondertussen al zo vaak toegepast dat een band van bijzonder goede huize moet zijn om nog kippenvel op te kunnen wekken. The Forsaken beschikt gelukkig over een zanger als Anders Sjöholm, die met zijn speciale strot een vleug identiteit levert aan The Forsaken. Hij laveert tussen slijmerig schreeuwen en vanuit de onderbuik grommen alsof hij elke ochtend gorgelt met kopspijkers.
In feite beschikt The Forsaken over de juiste papieren, maar slaan ze er ditmaal niet in om de goede snaren te raken. Een gevoel om loos te gaan op de nietsvermoedende medemens ontbreekt, en dat is bijzonder jammer. In feite zegt het al veel wanneer blijkt dat afsluiter 'Blackened', een Metallica-cover, het meest opzwepende nummer van de plaat is.

Meer over The Forsaken


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.