'This Is Not The World' is reeds de derde langspeler van het Engelse The Futureheads en ook deze keer levert dit niets nieuws op onder de Britse zon: leuke en springerige pop/rock-deuntjes met een snuifje punkinvloed volgen elkaar in snel tempo op. Net als bij land- en geestesgenoten Maxïmo Park, Kaiser Chiefs, Franz Ferdinand of The Kooks liggen de nummers bijna allemaal onmiddellijk goed in het gehoor en zullen ze live naar alle waarschijnlijkheid menig concertzaal of festivalwei behoorlijk in vuur en vlam zetten. Grootste minpunt is echter dat de songs onderling inwisselbaar zijn en het dus een vrij eentonig album is.

Toen The Futureheads na de release van hun vorige album 'News and Tributes' plots gedropt werden door hun label '679', startten ze prompt zelf een op: 'Nul Records'. Hierdoor verkregen de heren plots de volledige vrijheid over hun toekomstige releases. Van nu af aan konden ze dus platen opnemen zonder inmenging van al te betweterige labeleigenaren. Toevallig of niet, er is wel degelijk een kleine breuklijn merkbaar tussen de eerste twee releases en deze nieuwe plaat: waar de nummers op de eerste twee albums soms nog een ietwat 'hoekig' karaktertrekje hadden, zijn deze kantjes op de nieuwe volledig weggevijld. Er wordt dan ook volop gekozen voor de recht naar het doel spurtende en niets ontziende voltreffer, en dat twaalf keer na elkaar zonder pauze of rustpunt. Iets minder dan 40 minuten, van opener 'The Beginning of the Twist' tot sluitstuk 'See What You Want to See', staan de heren vol op het gaspedaal! Drums beuken en stuwen het tempo constant de hoogte in, de gitaren huppelen vrolijk van het ene riffje in het andere en de schreeuwerige (samen)zang in het zo herkenbare Britse accent vervolledigen de sound. De vrolijke punk-pop dat dit oplevert stoort nergens en het album kent ook geen zwakke momenten, maar toch is het allemaal wat te veel van hetzelfde om tot het einde te blijven boeien.

The Futureheads hebben met 'This Is Not The World' desondanks een behoorlijk goede en gemakkelijk in het gehoor liggende britpopplaat gemaakt. Dit is echter naast een compliment tevens ook het grootste nadeel, want al jaren wordt het muzieklandschap overspoeld met zulke releases. Geen land ter wereld dat tevens meer nieuwe hypes de wereld instuurt dan Groot-Brittannië: elke week wordt er wel weer een nieuwe britpopsensatie opgehemeld. Het zijn echter enkel en alleen de hoogvliegers die in dit genre de tand des tijds overleven en meer verdienen dan louter het predicaat 'snoepje van het moment'. Hoe catchy dit album dan ook mag zijn, de houdbaarheidsdatum ervan is redelijk beperkt.

Meer over The Futureheads


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.