Muziek waarvan het eindproduct onderhevig is aan de maatschappelijke boodschap die de muziekgroep in kwestie naar buiten brengt, heeft tot op heden nog niet veel spectaculairs opgebracht. The Hidden Cameras, anders geaard en niet van plan dat onder één of ander tapijt te vegen, waagden zich echter aan hetzelfde experiment en komen er warempel nog niet zo beroerd uit als menigéén zou denken.
"Gay folk church music", zo wordt het genre dat de veertienkoppige Canadese band brengt, bestempeld. Opener 'Golden streams' zet meteen de toon: dit is op muzikaal vlak wat men zich voorstelt als men de hemelpoorten ooit zou zien opengaan! Een koor zingt veel langgerekte ooh's en aah's, ondersteund door maar liefst vijftien instrumenten. Voorop staat het orgel, maar dit wordt ondersteund door een glockenspiel, piano, trompet, cello, saxofoon, violen, slagwerk (waaronder cimbalen en een pauk), belletjes en gitaren die uiteindelijk één worden. En dan klinkt het machtig bombastisch. Kerkmuziek dus, maar de teksten zijn er – uiteraard – niet naar. "My golden bone meets the golden bun / Buns held high in our dreams of men" is dan weer niét wat men denkt te horen aan bovengenoemde hemelpoorten. Nog zo eentje: "As well, it is the smell of old cum on the rug men walk their dirty feet". In 'Shame' gaat het dan weer over "And polio, polio / Polio, polio, polio, how 'bout AIDS?", een versregel die gezongen wordt als waren The Hidden Cameras een paar koorknapen die de misliederen aan het voorbereiden zijn. Geniaal in al zijn eenvoud, maar even goed iets om de wenkbrauwen eens goed bij te fronsen. Is trots zijn op het feit dat je homo bent niet minstens even absurd als trots zijn dat je hetero bent?...
Misschien kan men daarom na twintig minuten wel al genoeg hebben van de "gay folk church music" en dan zijn er nog vijf nummers te gaan. De verrassing is van dan af weg en helaas zorgt de band voor weinig variatie. Een zeer leuk concept, dat wel, en ook al besluiten The Hidden Cameras in 'The man I am with my man' met het statement "Solid is the rock of my man", als de muziek zélf nog wat solider zou worden, kan het wel eens zijn dat er voor de Canadese band nog een hele mooie toekomst weggelegd is.

Meer over The Hidden Cameras


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.