The High Llamas, 4 Britten met gitaar, bas, drum en stem, zijn geen groentjes in de muziekindustrie: zanger Sean O'Hagan vormde al in 1980 zijn eerste groepje Microdisney. Vanaf 1992 ontstonden The High Llamas, die met 'Beet, Maize & Corn" reeds hun zevende album uitbrachten.
De groep wordt niet geheel onterecht wel eens vergeleken met The Beach Boys. Een accurate vergelijking, gezien de eveneens frivole, lichtzinnige melodieën. Ze proberen echter een subtiele fusie te verwezenlijken tussen naïeve zestiger jaren pop en hedendaagse elektronicamuziek, al leunen ze meer de klassieke dan de experimentele kant op. De nummers op 'Beet, Maize & Corn' klinken vooral oud. Hoewel een elektrische gitaar tot het arrangement behoort, hoor je ze nooit. Meer klassieke instrumenten (akoestische gitaar, piano, viool en zelfs enkele stoffige blazers) zijn legio. Negatief aan deze elementen is dat zij in alle songs door elkaar lopen, wat het geheel al gauw wat saai maakt. Voeg hierbij de niet meer dan middelmatige stem van Sean O'Hagan toe, en je bekomt een album dat in geen enkel opzicht opvalt. Enkel de bijzonder lieflijke, zelfs simpele melodieën doen soms een glimlach verschijnen; al wil dat niet zeggen dat het geheel, het harmonieuze, zo simpel is. Aan deze muziek werd immers overduidelijk gewerkt.
O'Hagan lijkt desondanks een beetje gevoel te missen, want hard werk alleen is niet genoeg om het te maken. De vergelijking met The Beach Boys gaat maar op wat de stijl betreft, niet wat betreft de muziek als geheel. Ontdaan van alle franjes zijn The High Llamas een degelijke groep, maar soms blijken die franjes nodig om wat aanstekelijkheid in een album te stoppen.
Dus blijft enkel de sfeer, de indruk over die de 12 nummers overbrengen op zijn luisteraar: een zekere melancholie ('The Click and the Fizz') maar veelal blijheid (de rest). Geen enkel nummer steekt er écht bovenuit, al verdient 'The Walworth River' wel een speciale vermelding door zijn gevatte pianomelodietje. 'Beet, Maize & Corn' wikkelt zich in middelmatigheid, en dat is een spijtige zaak voor een hardwerkende groep als The High Llamas.

Meer over The High Llamas


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.