Op 1 juni zal het precies 120 jaar geleden zijn dat The Household Troops Band boven de doopvont werd gehouden een van de vele Salvation Army Bands die Groot-Brittannië rijk is,. Deze brassband werd echter al na zes jaar ontbonden en uit de overblijfselen ontstond The International Staff Band. In 1985 vond kapitein John Mott het moment geschikt om een nieuwe Household Troops Band op te richten en nu 22 jaar later vervult hij nog steeds de rol van dirigent.

Het repertoire op 'Heroes' is een mooie samenstelling van de meest uiteenlopende stijlen die courant zijn in het Engelse Leger des heils. De plechtstatige opening van 'Fanfare – To a God Like This' doet de verwachtingen toenemen. Wie echter meermaals en kritisch luistert zal vanaf hier ook merken dat de balans tussen de cornetsectie en de rest van de brassband niet altijd geslaagd is. Het mag duidelijk zijn dat van de meeste opnames gelijkwaardige of superieure versies bestaan, waardoor 'Heroes' niet meteen de beste plaat is van The Household Troops Band: getrainde oren zijn nu eenmaal beter werk gewend van de Engelse brassbandlabels. De meerwaarde van deze cd ligt dan ook in de sterke repertoirekeuze, met als hoogtepunten de aartsmoeilijke cornetsolo 'Victorius' van de imponerende en virtuoze Carl Saunders, 'Heroes Of The Faith' (een tien minuten lang werk dat de heldenmoed van de christenen in het oude Rome mooi portretteert) en de ontroerende en prachtig mijmerende filmmuziek 'Hymn To The Fallen' van John Williams. De trombones – over het geheel gezien de sterkste sectie – nemen het heft in handen in de mars 'Departed Heroes', net als in de driedelige suite 'The Victors' van Paul Drury waar het verschil erg hoorbaar is. Het lijkt alsof de trombones (en in mindere mate het zwaar koper) de boel op sleeptouw nemen waarna de cornetsectie op de rem gaat staan. Andrew Newell van het Bristol Easton Corps mag de lekker lui klinkende jazzy trombonesolo 'This I Know' brengen, een werk in dezelfde stijl als de swingende gospel 'Sweetest Name'. Beide staan in schril contrast met de mars 'Army Of The Nile', een tijdloze klassieker uit 1941. Hier komen trouwens alle secties goed uit de verf en wordt de veelzijdigheid van het orkest beklemtoond.

'Heroes' bevat een repertoire dat naast het onlangs nog besproken 'By Arrangement' van The Leyland Band kan staan. Dat is meteen het grootste compliment. De schoonheidsfoutjes doen weinig af aan het feit dat dit een aangename luisterervaring is, zonder echter van een topprestatie te kunnen spreken.

Meer over The Household Troops Band Of The Salvation Army


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.