Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw groeide het aantal brassbands in Groot-Brittannië zienderogen tot zo'n 40.000 rond 1895. Tijdens die hausse stichtte de methodistische predikant William Booth de Salvation Army. In 1878 ontstond de eerste Salvation Army Band, waardoor deze religieuze beweging niet alleen hulp gaf aan de behoevenden, maar ook muziek naar de mensen bracht. Al gauw werd beslist om enkel nog eigen, religieus geïnspireerde muziek te spelen. Tevens mochten muzikanten niet aantreden in andere, reguliere brassbands. Beide beslissingen werden pas begin jaren '90 van de 20ste eeuw herzien. De Salvation Army bracht in de loop van de jaren bijzonder veel talent voort (en verloor er ook door deze strikte houding) waaronder muzikanten en dirigenten maar vooral componisten: Eric Ball, Edward Gregson, Dean Goffin, Ray Steadman-Allen, etc. Deze dubbelaar verzamelt werk van de grootste componisten uit die beweging.

Eric Ball is zonder meer de belangrijkste figuur in deze context en zijn 'The Eternal Presence' mag de cd openen. Het werk is gebaseerd op de verzen zeven tot elf van Psalm 139. Ball plaatste dit werk op dezelfde hoogte als zijn magnum opus 'Resurgam'. Het werk begint rustig en bloeit mooi open met een thema dat geregeld zal terugkeren. Opmerkelijk is dat de componist twee eindes schreef, een vredig en een triomferend slot, maar uiteindelijk kwam hij net als bij 'Resurgam' tot het besluit dat enkel het vredige slot bij de spirituele hoop paste. Dean Goffins 'My Strength, My Tower' is uitbundiger en bevat uitdagende passages voor cornet en euphonium (opvallend dat Derick Kane hier sterker naar voren komt dan op zijn eigen solo-cd's). Erik Leidzén schreef 'None Other Name' voor de Britse tournee van de New York Staff Band in 1960 en is rijk aan thema's maar valt minder op, in tegenstelling tot 'Variations on Laudate Dominum' dat veel meer naar de keel grijpt en samen met 'My Strength, My Tower' het hoogtepunt van de eerste cd vormt. Componist Edward Gregson zorgde hier voor bloedmooie passages voor bastuba, euphonium, cornet en sopraancornet. De driedelige 'Folk Song Suite' van de Canadees Morley Calvert is gebaseerd op drie Canadese folksongs, waarvan het prachtige 'She's Like The Swallow' uit deel II het bekendste is. 'Celestial Prospect', een vrij toegankelijk werk van de miskende Wilfred Heaton, mag deel een afsluiten.

De ongekroonde opvolger van Eric Ball, Ray Steadman-Allen opent de tweede cd met 'Victorian Snapshots: On Ratcliff Highway', geschreven in 1978 naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het ontstaan van de eerste Salvation Army Bands. Steadman-Allen speelt hier schitterend met moderne elementen zoals zware contrasten, dissonanten en een collagetechniek die hij van Charles Ives zou hebben gekoppeld aan traditionele thema's als 'Champagne Charlie', 'What Shall we do with the Drunken Sailor' en 'Genevieve'. 'The Great Salvation War' van James Curnow verbleekt niet naast 'Victorian Snapshots' en is zeker een van de beste Amerikaanse brassbandwerken en bevat een mooie solo voor bugel. 'Renaissance' van Peter Graham (de jongste componist hier) verschilt qua stijl sterk van de meeste voorgaande werken en bewijst waarom deze componist door topbands als Black Dyke en YBS zo vaak wordt gevraagd. Paul Redheads 'Corpus Christi' wordt omschreven als een bijbelstudie in geluid. Het mooiste deeltje hier is de solo voor de vier bassen en twee euphoniums. Ook Kevin Norburys 'Rhapsody on a Theme by Purcell', gebaseerd op het wereldberoemde 'Abdelazer' van Purcell, is zeer de moeite waard en het is meteen het enige echt nieuwe werk op dit album.

De twee cd-boekjes geven bijzonder uitgebreide informatie over elk werk en elke componist. Jammer is wel dat de cd slechts één première bevat en dat drie werken zelfs gewoon zijn overgenomen van vroegere opnames (de versie van 'Corpus Christi' is al elf jaar oud). De muziek blijft echter prachtig en ook aan de samenhang van deze plaat valt niet te twijfelen. Voldoende om deze plaat een echte aanrader te noemen.

Meer over The International Staff Band Of The Salvation Army


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.