Toen de Jayhawks in 1989 'Blue Earth' uitbrachten, hielpen ze daarmee de grenzen van de americana afbakenen. De verschillende countryinvloeden zijn duidelijk aanwezig, maar het is toch vooral het popachtige geluid dat het album overheerst. Alles is glad en harmonieus. Wilde uitstapjes zijn er dus niet te beleven op deze plaat, wat niet wil zeggen dat er geen interessante dingen gebeuren.
Een door merg en been snijdende mondharmonica opent 'Two Angels' en op die manier ook het album. Het vervolg wordt bepaald door gitaarakkoorden en –melodieën en gestroomlijnde samenzang. Er ontspint zich een mooie song, maar de achilleshiel van het album wordt ook opengelegd. Het nummer wordt af en toe wat zagerig doordat de balans iets te veel naar de popelementen overhelt, wat niet altijd even goed in de context past. Heel de cd lang dansen The Jayhawks op de slappe koord tussen juist genoeg en iets te veel een popgeluid. Als dit mislukt, leidt dit tot behoorlijke maar af en toe licht irriterende muziek. Zit de balans wel juist, dan krijg je uitstekende, vlotte songs die zonder moeite de aandacht vragen en vasthouden. 'She's Not Alone Anymore' is er zo één. Een strakke maar sobere drum begeleidt, zodat de gitaar geregeld met subtiele trekjes de achtergrond kan kleuren. Het nummer huppelt op en neer en het immer heldere en vloeiende gezang maakt het geheel compleet. De mondharmonica, die op het album een erg zuinige maar perfect uitgebalanceerde rol toebedeeld krijgt, krijgt in 'Will I Be Married' weer de kans het geluid in te kleuren. Door die variatie aan inkleuring is het album niet voor één gat te vangen.
In 'Commonplace Streets' en 'Baltimore Sun' werd de juiste toon echter net niet gevonden en 'Red Firecracker' kreeg iets meer rockallures mee dan het verdiende. Maar het blijft altijd aanvaardbare tot aangename muziek. De bonustracks doen daarentegen alledrie hun uiterste best om te tonen waarom ze 'previously unreleased' zijn. Het is dan ook erg jammer dat ze deze heruitgave komen bezoedelen, want ondanks de kleine wisselvalligheden mag 'Blue Earth' zeker zijn plaats in de cd-rekken opeisen.

Meer over The Jayhawks


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.