Rock 'n' roll is: een succesvolle band hebben (The Scene), daarmee stoppen en die passie tien keer zachter en indrukwekkender vertolken op een integer soloalbum (De God van Nederland), en dan ook nog een optreden geven (The Show) waar je de titel van dat album naar waarde draagt. Thé Lau in een interview op deze dvd: "Ja! Ik krijg respect en waardering voor wat ik nu solo doe. Van mensen die er toe doen." Daar bedoelde hij vast niet gewone stervelingen als Kwadratuur.be en de luisteraar mee maar, halleluja, ook van ons krijgt hij dat. De eenzame dvd-kijker kan best iets warmer aandoen en zich voorbereiden op kippenvel want de God van Nederland heeft in Groningen de ziel uit zijn lijf gezongen en die vervolgens op een schijfje gezet.
Met stem en gitaar en begeleid door toppianist Jan-Peter Bast (ook op accordeon) spreekt Thé Lau zowel zijn soloalbum als het uitgebreide repertoire van The Scene aan. Het zijn uitgeklede versies van liedjes waarvan je nu beseft dat heel de tralala (bas, gitaar, drum, percussie) eigenlijk weggelaten kan worden. Dat merk je op de overige fragmenten die op de dvd staan: opnames van Thé Lau met band in de TMF-studio en op Rock Werchter 2002. Het is even af, en het publiek smaakt het evenzeer - vooral de hit 'Iedereen is van de wereld' - maar het kan qua sereniteit niet tippen aan de naaktere versies van het concert in Groningen. Daar zingt, schreeuwt, kermt, fluistert en declameert Thé Lau met een schurende, diepe stem die je hart uitperst als een natte dweil. The Show is beheerste energie en losgeslagen controle. In een nummer als 'Rock 'n' roll' is drie en halve minuut opbouw nodig (met drie roffelende akkoorden) om al die spanning in de daaropvolgende dertig seconden eruit te kunnen schreeuwen: "Dan gloort de morgen in tinten van hoop / roze en paars en traag stromend als stroop / in de verte klinken de klokken / in de verte rommelt de donder (pianogeroffel)."
De manier waarop Thé Lau het brengt, mooi in beeld gebracht door drie camera's, draagt zeker bij aan de kracht van The Show. Een rocker met grijze haren, een grimas, de ogen gesloten en verkrampte vingers, het maakt dat je élk woord dat deze man zingt gelooft. Thé Lau, die net zijn eerste roman, Hemelrijk, heeft geschreven is dan ook een echte dichter / verhalenverteller, en dat in het Nederlands. Luister naar 'Otto's Imperium', 'Waar mensen wonen' of 'Speel' en je weet waarom het bij Thé Lau wel goed klinkt: "Speel en blaas het van de toren / speel en geef het lot haar zin / speel van achteren naar voren / speel het slot als het begin." Rock 'n' roll dus.

Meer over Thé Lau


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.