The Little wie? The Little Willies? Het betreft hier een countryband die in 2003 het licht zag, met als bedoeling het in ere houden van country-klassiekers op het Amerikaanse vasteland. Opvallendste lid is Norah Jones, die een jaar na haar doorbraak met 'Come Away With Me' mee aan de wieg stond van deze groep. Verder zijn zanger Richard Julian, gitarist Jim Campilongo, bassist Lee Alexander en drummer Dan Rieser de leden van dit bonte gezelschap. Ruim vijf jaar geleden debuteerde het kwintet met een zorgeloze, sympathieke (titelloze) plaat en ondertussen vonden de vijf tijd voor een vervolg. Anders dan haar coöperatie rond de muziek van Ray Charles met Willie Nelson, ook een naam die in de country furore heeft gemaakt, klinkt 'For The Good Times' meer dan degelijk. Deze keer geen onmuzikaal gedoe verpakt als een groot feest, maar doodgewoon goeie oude country met een scherpe gitaarsolo hier en stevig overhellen naar de blues wat later.

Men kan zich afvragen wat beroemde musici zo treft in countrymuziek. Volgens Ray Charles, die het genre zelf hoog in de vaandel droeg en de stijl nooit definitief zou verraden, heeft dat alles te maken met de straffe verhalen over verlaten worden en doorzetten, maar dan zonder de zwartgallige, ruige lading van de blues. De teksten op 'For The Good Times', een bundeling covers gaande over onder meer Dolly Parton en Johnny Cash, klinken tegenwoordig niet meer zo geïnspireerd, maar Julian en Jones zingen de evidenties niet zonder plezier en dat werkt charmerend. De vijf muzikanten brengen bovendien een aardige ode aan het genre: zonder moeilijkdoenerij en opsmuk, dus eerlijk, maar tegelijk misschien wat al te ongezouten.

Daarom enerzijds bravo, want 'For The Good Times' klinkt uitstekend. Anderzijds ook "awoe!", want de band koestert geen enkele ambitie en maakt muziek zoals die nu eenmaal al heel lang gemaakt wordt. Dat ze dat keurig en met vakmanschap doen, is dat goed, of louter evident? Wie Jones en co het voordeel van de twijfel gunt, komt uit bij een aangenaam plaatje, dat desondanks niet bijster vaak zal gedraaid worden.

Meer over The Little Willies


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.