Het is geen geheim dat Nederland behoorlijk wat sterke death metalacts voortbracht en -brengt: Asphyx, Severe Torture, Pestilence, Sinister, Centurian, ... Hierbij mag The Lucifer Principle zich meteen aansluiten, want wat dit kwintet laat horen op 'Pitch Black Dawn' is wel bijzonder sterk! En zeggen dat deze band zijn idee├źn haalde uit een boek...

Volgens Howard Bloom's 'The Lucifer Principle' zitten geweld en slechtheid ingebakken in de menselijke natuur, een gegeven waar deze heren wel mee weg kunnen. De band heeft trouwens nog een leuk extraatje: de bas is niet een doordeweekse elektrische basgitaar, maar een heuse contrabas. Geen idee of het toeval is, maar een feit is dat de basklank lekker zwaar en overtuigend in de mix ligt. Dat heeft deze band trouwens nodig, want voor het overige halen ze compositiegewijs de mosterd bij de oudere garde van groovende death metaliconen als daar zijn Entombed of Dismember, zonder evenwel het erbarmelijke geluid dat klassiekers als 'Left Hand Path' kenmerkte. Geen overdreven technische flitsen of haast ridicuul snelle songs, maar logge beukers die gestaag verder rollen, onweerstaanbaar en onhoudbaar. Het pletwalsgevoel dus, zo ongeveer wat het Britse Bolt Thrower ook met overtuiging bereikt. En toch heeft dit combo een behoorlijk eigen smoel, wat alweer een reden is om de loftrompet boven te halen. Immers, mede dankzij de vrij karakteristieke strot van Earik Mensinga ('t is weer eens een ander soort woordspeling) weten deze jongens om op te vallen in het woud aan bands. Het zit overigens niet louter in Mensinga's stem, maar ook het gitaarwerk is old school zonder als een kopie van eender welke band te klinken. Daarvoor is een korte luisterbeurt van het titelnummer, 'Feeding The Land Of The Dead' of 'There Will Be Blood' genoeg voor. Het valt haast niet te geloven dat dit een debuutschijf is!

Geen idee hoe het komt, maar het staat vast dat onze Noorderburen er alweer een sterke extreme act bij hebben. Zolang het even kwaliteitsvol is als dit album, kan eender welk muziekminnend hart daar enkel gelukkig om zijn.

Meer over The Lucifer Principle


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.