"Wie schrijft, die blijft", zegt het spreekwoord en in muziek is dat niet anders. Een onmiskenbaar voorbeeld van zo'n "blijver" in de 20ste eeuwse muziek is Cole Porter. Alhoewel de man precies 40 jaar geleden (1964) het leven liet, behoren vele van zijn speelse melodieën en deuntjes tot het collectieve muziekgeheugen. Als componist van heel wat muziek voor musicals en Hollywood films schreef hij de ene klassieker na de andere, vertolkt door artiesten gaande van Elvis Presley tot Miles Davis. Anno 2004 wil The Porter Project bewijzen dat Cole Porter's muziek zelfs past in een hedendaags jasje. En als eerbetoon aan Porter, die bekend stond als een ijdeltuit, trekken ze daarvoor de hele hippe muziekkleerkast open.
Op dit album vind je dan ook een mooi overzicht van wat er allemaal mogelijk is om moderne elektronische loungemuziek aantrekkelijk te maken, en het gebeurt allemaal op een erg professionele en propere manier. Zo zou je 'Love For Sale', met uitgesponnen synthesizer vibes, een simpel pianodeuntje en een zomerse vrouwenstem die de titeltekst van een notenbalk mag voorzien, perfect op een chill-out album uit Ibiza kunnen terugvinden. De Arabisch-Indische invloeden op 'How Could We Be Wrong' en 'You Do Something to Me' bouwen hier rustig op voort, en ambiëren een plaatsje op een verzamelaar van een hip Parijs dansrestaurant. De manier waarop deze klassiekers in een chill-out kleedje gestoken worden is zonder meer proper en afgewerkt te noemen, zonder echt helemaal afgelikt te zijn. Zwaargewichten als 'I've Got You Under My Skin' en 'Begin the Beguine' worden verzorgd voorzien van samples en ritmeloops die strekken van downtempo tot reggae en drum and bass op een manier die zowel uitnodigt tot actief luisteren (toch de eerste keer) als het passief staren naar muzikaal behangpapier. 'Easy to Love' en 'I Love Paris' worden bekeerd tot meer deep-house achtige nummers, met in dit laatste door de gedempte trompet en de repetitieve sax-loopjes duidelijke knipogen naar nu-jazz.
Op '...In the Chill, In the Still of the Night" brengt The Porter Project een propere, moderne hommage aan de grootmeester van het 20ste-eeuwse meefluit- of neurienummer. De productie is door het uitvoerig maar gepast gebruik van samples en allerlei ritmes en de warme klanken zonder meer knap en bovendien geeft het album een mooi beeld van wat er heden ten dage mogelijk is om een avondlijke chill-outsfeer te brengen. Dat ze daarbij eigenlijk teren op de geniale muzikale eenvoud van Cole Porter mag hen daarom gerust gegund worden...

Meer over The Porter Project


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.