Wie een beetje op de hoogte is van hypes in muziekland: The Rascals is het bandje van Miles Kane, rechterhelft van Arctic Monkey Alex Turner bij The Last Shadow Puppets. Dit Liverpoolse trio is dus in één woord blits. Tegelijkertijd beantwoorden deze jonge snaken volledig aan de bandnaam die ze gekozen hebben. The Rascals staan voor vuil, gluiperig en dialect, maar tegelijkertijd erg doordacht. The Rascals snoeven met vette rock'n'roll, sixties psychedelica en stoere bluesrock maar houden vooral het hoofd boven water met erg frisse melodieën en een zuivere, typisch Britse sound. De trefzekerheid van dit debuut is dan ook quasi 100%.

Het vuile en rauwe element van The Rascals mag enigszins op de korrel genomen worden. De drie schooljongetjes met Beatles-kapsel op de hoes maken immers verdacht volwassen en uitgedokterde muziek. 'Bond Girl' wervelt rond in een soort van garagerockblues maar doet dat met een eindklank om 'u' tegen te zeggen. Ook de vintage bluesgitaar die doorheen 'Does Your Husband Know that You're on the Run?' snijdt is perfect afgewogen tegen het galopperend bas- en drumpatroon waardoor een schitterend spanningsveld ontstaat (alsof Dead Kennedys LSD gebruikt hebben). De imperfectie van deze heren wordt wel erg perfect benaderd. 'Rascalize' bulkt van de ingebonden energie, klaar om elk moment los te barsten maar net die ene explosieve tel vermijdend. Zelfs een aanvankelijk nogal fletse ballade als 'Fear Invicted into the Perfect Stranger' schiet in een turbogedreven tweede versnelling maar gaat net niet in het rood . Enige klein minpunt is dat de aanstekelijke melodieën van deze heren vaak net iets te ver weggestoken zijn in een holle en groezelige klankmist waardoor twaalf nummers zonder vaste refreinen misschien net wat te zwaar op de maag liggen. Van de andere kant: die bandnaam moet natuurlijk ergens gerechtvaardigd worden.

Spreekt voor zich dat 'Rascalize' door de Britse pers helemaal zal opgehemeld worden. Met beide voeten op de grond toont dit debuut een prettig, eigen gelaat dat echter niet de stempel 'subliem' verdient. Een niet hitgebonden en lekker eigenzinnig karakter zet de 'lads' in elk geval wel een aardige streep voor.

Meer over The Rascals


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.