Om de zoveel tijd duikt er een band op die een mens helemaal van de spreekwoordelijke sokken blaast. Die verrassing is des te leuker wanneer het gaat om een binnenlandse groep. Om maar te zeggen dat het vaderlandse The Reckoning verpulvert! Dit trio verliest geen tijd met balanceren op de grens tussen genres, maar kiest resoluut de kaart van extreme death metal, gebracht aan een bijzonder hoog tempo en met de nodige techniciteit. Als dit niet gaat knallen, dan is er iets mis met de metaalminnende mensheid.

Een wel zeer korte intro gaat meteen over in blastfestijn 'Downward Discipline', waarbij de band meteen de blauwdruk legt voor de rest van het album: hyperkinetische drums (de dubbele basbarrages vliegen een mens werkelijk om de oren), loeiharde riffs die op gepaste momenten even gas terugnemen om daarna dubbel zo hard en dubbel zo effectief toe te slaan en boven dat alles de vrij schrille gifstrot van frontbeest Peter. Dankzij de droge en licht industrieel aandoende totaalklank van het album doet The Reckoning wat denken aan andere razernijspuiers als Zyklon, Exmortem of Myrkskog. Ook hier wordt het gaspedaal quasi constant ingeduwd en is er werkelijk nergens ruimte om even te bekomen. De sonische holocaust slaat toe en er zullen geen overlevenden getolereerd worden. 'Heap of Wretchedness' heeft tussen de agressie door een paar goedgeplaatste breakdowns, maar dan echte death metalbreakdowns en niet van die halfslachtige hardcorevarianten die iets te vaak gebezigd worden, met daarnaast nog een paar rake start-stopriffs en een soortement melodielijn die zich onherstelbaar in de gehoorgang boort. Die soms verstopte melodielijnen heeft het drietal misschien geleend van een band als Vader, maar de heren doen er gelukkig wel hun eigen ding mee. 'Hellkind' is voor hun doen verdacht subtiel, maar dat wil niet zeggen als zou het nummer plots rustiger zijn. Het tempo ligt misschien iets trager, maar de voorhamer wordt nog steeds met plezier gebruikt.

Al wie houdt van snelle en brute death metal met een licht industriƫle insteek mag zonder twijfelen dit album meteen aan de boezem drukken. Anderen trouwens ook, want dit is niet zomaar een vaderlands death metalplaatje: dit is er eentje met internationale allure en klasse. Het valt enkel te hopen dat de heren ook de nodige kansen krijgen om dit waar te maken, want 'Counterblast' is een beest van een schijf!

Meer over The Reckoning


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.