De Britse componist Peter Graham geldt als één van de voornaamste hedendaagse componisten voor brassband – hij schreef al tweemaal het plichtwerk voor de Britse Nationale Brassband Kampioenschappen – maar ook in de wereld van de harmonies is hij allang geen onbekende meer. Begin 2004 werd Graham de eerste niet-militaire 'resident conductor' van het prestigieuze harmonieorkest The Band Of Her Majesty's Coldstream Guards, dat met 'The Red Machine' een cd integraal wijdt aan Grahams muziek.

De cd opent met het gelijknamige nummer, een compositieopdracht van Major Graham Jones die het orkest op deze cd leidt. Het is een virtuoos concerto dat gebaseerd is op de begintonen van de choraal 'Ein Feste Burg'. Hierbij contrasteert de agressieve intro met een nostalgische wals in het middendeel tot de herneming van de intro een trotse finale inluidt. In dit werk zijn naast de bassen ook de euphonium- en de hoornsolo erg mooi. 'Intrada (On A Theme By Tallis)' is gebaseerd op een canon van de 16de-eeuwse componist Thomas Tallis en bevat een fijn samenspel tussen kopers en houtblazers. John Storey zorgt voor een virtuoze solo in 'Bravura (A Fantasy On British Folk Songs)', waarbij de orkestpartij bestaat uit flarden 'Rule Brittannia' naast bekende volkse melodieën uit de vier delen van Groot-Brittannië. De suite 'Call Of The Cossacks' werd voor het eerst gespeeld door de Black Dyke Band op de Europese Brassband Kampioenschappen in Brussel drie jaar geleden en houdt ook in harmoniebewerking heel wat potentieel over, net als 'Gaelforce' dat in de voorbije jaren uitgegroeid is tot één van de meest gespeelde werken in het brassbandrepertoire. 'Alloway Tales' is een arrangement van drie liederen van de bekende Schotse dichter Robert Burns: 'Duncan Gray', 'Afton Water' en 'The De'il's awa wi th'Exciseman'.

Ook de stillere werken mogen er zijn. De Maori song 'Hine E Hine', toegeschreven aan Princess Te Rangi Pai (een zangeres die begin vorige eeuw furore maakte in Engeland), is een aangrijpende hymne met alweer David Wright op bugel. 'Elegy' komt uit het imposante 'Harrison's Dream' (één van Grahams concourswerken) en gedenkt de slachtoffers van de Royal Navy die in 1707 omkwam voor de Scilly Eilanden. De glansrol is hier weggelegd voor de hoorn. Buitenbeentje ten slotte is 'Timepiece' uit 1994. Het is een erg mooi kwartet geschreven voor de Zwitserse Kampioenschappen voor Koperkwartet van dat jaar, waarin enkele doorleefde solo's zitten voor hoorn, euphonium en een erg zacht klinkende trompet. Het openingsmotief komt gedurende het ganse werk terug maar zowel ritmisch als melodisch steeds verder uitgewerkt.

Meer dan de helft van de composities op deze cd werden oorspronkelijk geschreven voor brassband. De samenstelling van een harmonie verschilt grondig van een brassbandbezetting en dat heeft gevolgen voor de typische orkestklank. Door de aanwezigheid van houtblazers (fluit, klarinet, hobo, fagot en sax) naast heeft een harmonieorkest een lichtere sound dan de donkerder klinkende brassband, die enkel kopers bevat. De Regimental Band klinkt echter krachtig en tegelijk licht genoeg om liefhebbers van beide doelgroepen tevreden te stellen.

Meer over The Regimental Band Coldstream Guards


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.