De muziek van The Seatsniffers is even vettig als de brilcrème in hun kuif. 'Flavor Saver' is pretentieloze rockabilly van de oude stempel die meer dan eens aan de surf snuift. Gillende meiden, het stemmen van een gitaar en dergelijke meer geven deze live-opname een spontaan sfeertje mee en nodigt uit om die lessen rock 'n' roll van in de turnles van weleer, maar even in praktijk om te zetten.
'Shake it' begint met een opwarmende drumsolo waarin Piet de Houwer voortdurend roffelt op de snare en een leuk, wild ritme speelt op de toms. Dan komt de contrabas subtiel inzetten om omvergeblazen te worden door de rauwe, grommende tenorsax van Roel Jacobs. De intro is een bewijs voor de sterke eindmix van deze opnames: na zijn solo wordt de Houwer fijntjes naar achter gemixt en gitarist/zanger Walter Broes treedt evenredig naar de voorgrond. Jammer dat het nummer na de intro middelmatig wordt. De saxsolo beperkt zich tot het herhalen van een wel erg eenvoudig melodietje. Hoogstaandjes moet je niet verwachten van Jacobs, hij beperkt zich vaak tot saxlijntjes unisono met de gitaar. 'This must be the Bottom' is een bijtend countrynummer dat ook hier bestaat uit kletterend gitaren en een groep die met een sneltreintreinvaart van geen ophouden weet. Walter Broes heeft een op en top Amerikaanse, doorrookte rock 'n' roll stem waarmee hij elk nummer bijzonder veel kracht en geloofwaardigheid mee geeft. Broes zingt niet alleen als een oude Amerikaan, maar speelt ook zo gitaar: zweterige solo's die alle regionen van zijn gitaar doorvliegen. De heftige, opschepperige gitaarsolo's laten het publiek alle hoeken van de muffe bar zien. 'She's a Fox' begint met wat interactie met het publiek om dan over te gaan in een opzwepende, voortdrijvende groove. Jengelende gitaren, trillende baritonsax en een uitermate strakke bas eisen beweging van het publiek. Bassist Luc Houben valt zoals het een goede bassist betaamt niet op, maar houdt de boel zo verdomd goed bijeen dat je er geen surfplank tussen kan steken. 'Get it' is een lome blues. De Houwer slaat een swingritme terwijl Jacobs en Broes een kermende melodie spelen. The Seatsniffers laten hier hun uitermate gevoel voor dynamiek, opbouw en accenten zien.
Eindconclusie: 'Flavor Saver' bevat sterke staaltjes rock 'n' roll (waarschijnlijk het beste wat er op dit vlak in België gebeurd), maar veertien (weliswaar korte) nummers van hetzelfde is wat teveel van het goeie. Het live-gevoel is perfect op plaat overgebracht en het is niet moeilijk om zich in een kleine bruine kroeg in te beelden met een goeie pint met rockabilly, rhythm and blues, country en gospel op de achtergrond. The Seatsniffers doen hun ding zonder franjes; ze spelen geen clichés, maar zijn zelf het cliché. Deze plaat is dus eerder voor de doorgewinterde fans van het genre.

Meer over The Seatsniffers


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.