De revival van de garagerock, een genre dat rauwe rock'n'roll koppelt aan de oerschreeuw van gitzwarte soul, levert een groot aantal interessante groepjes op. The Sermon uit San Francisco is zo'n bandje dat liever veertig jaar geleden was ontstaan. Om dat goed te maken spat op 'Volume', het debuut van de band, de intensiteit uit de versterkers.
De retrorockers houden het bij simpele, repetitieve riffs en een verschroeiend tempo dat wordt aangegeven door een maniak achter de cymbalen. De intro van 'Tender Sin', een zoemende baslijn en roffelende drums, kondigt een pandemonium van jewelste aan dat langzaam tot ontploffing komt. "Luzerne County" doet sterk aan de originele garagehelden MC5 denken, zonder dat dat echt storend is. Een ballad die halverwege onverwacht komt langswaaien en toepasselijk 'Surprise' is getiteld, verrast door pyschedelisch gitaarspel dat wordt afgewisseld met gecontroleerde zang. "Miss A" ligt op een bedje van dikke riffs maar echoot eerder de Beatles na dan bijvoorbeeld de Stooges. Deze cd kwam niet voor niets uit op het label Alternative Tentacles: in het vuile gitaargeweld dat The Sermon produceert is de invloed van punkpioniers zoals de Ramones duidelijk hoorbaar. Op het tekstblad komt er angst, moord en doodslag aan bod om de boel boeiend te houden, hoewel het bijwijlen overstuurd geschreeuw van de zanger niet altijd even verstaanbaar is. De theremin, een instrument dat radiogolven omzet in vaak felle en overstuurde klanken werd eerder al gebruikt door garagegroepen zoals de Jon Spencer Blues Explosion, komt ook bij The Sermon aan bod om even af te wijken van de klassieke drum-bas-gitaar-combinatie, maar klinkt hier vrij overbodig. Er wordt in stijl afgesloten met het uitzinnige "Hand To Hand" waarin het schuim duidelijk op de lippen staat van de voltallige band en de laatste restjes stilte in de geluidsmix worden dichtgeplamuurd.
Wie zin heeft in een halfuur professioneel luchtgitaar spelen, kan alvast naar de platenboer lopen om dit puik werkstukje van The Sermon in huis te halen. Fans van ongepolijste sixtiesrock zullen zonder probleem heel dit 'Volume' uit kunnen zitten met een vette grijns op de lippen, maar dit schijfje is natuurlijk allesbehalve baanbrekend of radicaal vernieuwend. Godzijdank.

Meer over The Sermon


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.