The Skull Defekts is een Zweeds kwartet dat begin 2005 oprees uit de assen van de ter ziele gegane avantrockgroep Kid Commando. Gitarist/zanger Joachim Nordwall en drummer Henrik Rylander kregen het gezelschap van percussionist Jean-Louis Huhta en gitarist Daniël Fagerström. Samen kneden ze experimentele rock en elektronische noise tot een organisch geheel. 'Blood Spirits and Drums Are Singing' is hun eerste professionele opname en laat een bevreemdend, maar daarom niet minder boeiend geluid horen.

De opener 'Unholy Drums Are Singing' wordt gekenmerkt door een tribale drumpartij die omringd wordt met tegendraadse gitaren en flarden elektronica. Wat zich aankondigt als een les in monotonie, ontpopt zich na enkele luisterbeurten tot een uitgekiend noise-epos met hypnotiserende neveneffecten. De eerste vocalen duiken pas op in 'Rhythm Is the Key', dat met zijn strakke ritmiek en herkenbare gitaarpartij echo's uit de postpunk ademt. 'The Secret' borduurt zes minuten lang voort op hetzelfde ritmische thema, maar zuigt de luisteraar genadeloos mee in een spinnenweb van psychedelische geluidseffecten en feedbackende gitaren. The Skull Defekts blijven aan de juiste kant van de scheidingslijn tussen repetitief en saai, ware het niet dat de groep toch een steek laat vallen. Het eenvormige gitaar- en slagwerk van 'The Sound' volstaat namelijk niet om tien minuten (!) te blijven boeien. 'White Lights Burning Eyes' gaat gelukkig op het juiste elan verder en sluit de plaat af met een positieve noot.

'Blood Spirits and Drums Are Singing' neemt uitvoerig de tijd om tot de luisteraar door te dringen. Volhardende zielen worden evenwel beloond met een fascinerend geluidsspectrum vol bezwerende ritmes, noisy gitaren en elektronische subtiliteiten. Het Escheriaans artwork en de uitstekende productie maken het geheel volledig af. The Skull Defekts zullen dan wel nooit op de affiche van Rock Werchter staan, maar sinds wanneer is dat een waardemeter?

Meer over The Skull Defekts


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.