Een nieuw stel lang uitgesponnen nummers met bij wijle epische proporties, dat biedt deze Zweeds-Britse progrockformatie aan in hun tweede album, 'The World That We Drive Through'. The Tangent vult de 7 tot zelfs 18 minuten durende nummers moeiteloos maar regelmatig ook zielloos op.
Vooral opener 'The Winning Game' baadt in een wijde stroom van opgeblazen heroïek en epiek. De fluitriff die het nummer inzet mag nog rustiek klinken, gitaar en orgel drukken die illusie snel de kop in en wijzen direct op de werkelijke bedoelingen van Tangent. Refrein na refrein wordt het geluid breder en de gitaar- en synthesizersolo's doen er nog een schepje bovenop. De strofes met lichte drum- en basbegeleiding, een streepje gitaar en hier en daar een mooie saxofoonstoot vormen een welgekomen afwisseling die het nummer nog net op de rails weet te houden. Het rockende 'Skipping the Distance' heeft niet zo'n last van opgeblazen emoties. Dat levert echter geen betere song op. De instrumentale intermezzi zijn niet sterk genoeg om het nummer te dragen, wat helaas wel hun taak is. De sfeer die geschilderd wordt in 'Photosynthesis' is wel erg mooi. Fluit, piano, saxofoon en zang zorgen voor een mooie evocatie. Dat die wordt stukgeslagen is een logisch gevolg. Dat dit niet gebeurt met enkele muzikale mokerslagen maar met een zagerig refrein is onvergeeflijk. Met titelsong 'The World We Drive Through' heeft The Tangent zijn doel eindelijk bereikt. De langgerekte rocksong verveelt geen moment en heeft met onder andere een loeiende saxsolo nog wat extra lekkers in huis. Ook 'A Gap in the Night' heeft heel wat meer te bieden dan de eerste drie nummers. In 18 minuten laat The Tangent veel mooie hoekjes zien die ze in de eerste helft van het album links hebben laten liggen.
Dat die laatste twee nummers samen goed zijn voor ruim de helft van de plaat is een magere troost. Eerst drie songs met tenenkrullende epiek, magere solo's en vervelende refreinen moeten doorstaan om uiteindelijk toch twee degelijke nummers voorgeschoteld te krijgen, is niet echt de moeite. Het aanschaffen van dit album bijgevolg ook niet.

Meer over The Tangent


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.