Lachen, gieren, brullen op een bedje van verroeste spijkers. 'The Gorey End' is een liedercyclus die het resultaat is van een vruchtbare samenwerking tussen het anarchistische cabaretgezelschap The Tiger Lillies en het vernieuwende klassieke Kronos Quartet. De liederen zijn gebaseerd op onuitgegeven literair werk van de onlangs overleden Amerikaan Edward Gorey (1925-2000).
Wie niet op de teksten let, waant zich af en toe in een klein authentiek rondreizend circus met draaiorgel en bijhorend zangtalent. Maar wie een beetje luistert, merkt echter op dat 'ABC' bijvoorbeeld een nogal lugubere opsomming geeft van manieren om te sterven. 'Trampled Lilly' gaat dan weer over het korte harde leven van een prostitué en 'Histoire de Kay' vertelt het verhaal van balletdanseres Kay die zelfmoord pleegt omwille van een tegenslag bij haar eerste opvoering. Alle nummers vertellen zo wel het één of het ander gruwelijk verhaal.
De muziek is overwegend bemeten en verhalend maar nooit rustig. Met accordeon, contrabas, percussie en strijkkwartet wordt een beklijvende sfeer gecreëerd die je van het begin bij de keel grijpt en je niet meer los zal laten. De zanger Martyn Jaques maakt met zijn heldere falset stem geregeld een parodie op opera-aria's zonder daarmee zijn eigen verhaal belachelijk te maken. Door de steun van het Kronos Quartet kunnen The Tiger Lillies voor elk nummer een specifieke sfeer creëren. Strijkersklanken zorgen de ene keer voor melancholie, de andere keer worden ze volledig achterwege gelaten en dan gaan The Tiger Lillies alleen door op het hen goed bekende pad van kermisdeuntjes en draaiorgelmuziekjes. De teksten van Gorey zorgen er echter voor dat de dansvloer steeds bezaaid is met glasscherven, zodat zorgeloos genieten nooit mogelijk is. Dit is cabaret van de hoogste plank: doorleefd, gitzwart en met een ongelooflijk scherp randje dat diep in het vlees snijdt.

Meer over The Tiger Lillies with the Kronos Quartet


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.