Met 'The Runaway Found' lanceren The Veils een debuutplaat die niet ongemerkt voorbij zal gaan. Britpop is ongetwijfeld dé referentie, hoewel de band niet afkomstig is van Groot-Brittannië. Het geheel haalt zeker de gemiddelde normen, alleen op vlak van originaliteit schiet 'The Runaway Found' toch wel ietsje tekort.
Nummers als 'The Tide That Left and Never Came Back' en 'The Leavers Dance' zijn bijvoorbeeld twee prima poppy rocknummers die zo 'De Afrekening' in kunnen. Uptempo, melodieuze baslijn, een tweede gitaar die een mooie tekening maakt over de eerste: meer hoeft dat niet altijd te zijn. Datzelfde geldt ook voor de openingsnummers 'The Wild Son' en 'Guiding Light': oerdegelijke poprock die niet saai wordt door de manier waarop de arrangementen zijn uitgewerkt. De verschillende instrumenten worden netjes boven elkaar gestapeld en bouwen op tot een kleine climax. De tweede gitaar krult daar overheen en leidt het geheel als een reisgids van intro tot outro. In 'The Wild Son' wordt daarbij voor de eerste maal een strijkersarrangement toegevoegd, dat best nog wel mooi klinkt maar dat toch al snel vervalt in behoorlijke clichés. De gebruikte melodieën komen precies standaard uit een 'creëer eens wat drama'-pakket en voegen geen extra dimensie toe aan de songs.
Die strijkersarrangementen bereiken hun absolute dieptepunt in 'Lavinia'. Op een bepaald moment waan je je bijna in de ontknoping van een slecht Amerikaanse liefdesverhaal op zo'n dramatische manier die er toch wel over gaat. De gekweld schreeuwerige stem van zanger Finn Andrews klinkt daarenboven meer als een simulatie van hoe emoties horen te klinken dan een oprechte vertolking van ware gevoelens. Samen met de overdreven strijkersarrangementen doet dat aan de verdere geloofwaardigheid van de cd niet echt veel deugd.
Kort samengevat scoort 'The Runaway Found' kwalitatief gezien boven wat verwacht wordt van een debuutalbum. Op het vlak van appreciatie echter is het toch meer iets voor de liefhebbers van het meer dramatisch-emotionele genre.

Meer over The Veils


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.