'How to Succeed... Without Even Trying' is het tweede, maar eerste officieel uitgegeven album van het Duitse kwartet The Violet Subgroove, een naam die verwijst naar de bands van de seventies. Deze bands hebben hen naar eigen zeggen sterk beïnvloed. The Violet Subgroove pretendeert ver weg te blijven van trends als nu-metal en fusion, maar slaagt hier niet al te best in. 'How to Succeed... Without Even Trying' etaleert naast een resem uitgezogen metalclichés een hele hoop uitstapjes naar andere stijlen.
Openingstrack 'Anhedony' begint met een Lo-fi gitaarlijntje, om daarna over te gaan in een riff die verzuipt in vette distortion. Deze wordt tot vervelens toe herhaald met af en toe wat variatie in de refreinen. Haast eindeloze herhalingen blijken een constante in dit album, waardoor het een verademing is wanneer eindelijk een volgend nummer begint. Het doet allemaal ietwat inspiratieloos aan. Ook de gitaarriffs zijn nogal onorigineel en primitief. Gelukkig geven de (weliswaar clichématige) invloeden van andere stijlen dan pure metal het geheel een beetje variatie. Zo neigt 'Destination' bijvoorbeeld vaak naar ska, en bevat het album ook veel punk- en poprockinvloeden. De zeer stereotiepe stem (denk Metallica) van zanger Jörg trekt het geheel echter steeds weer terug naar de metalbasis. Maar ook de pure metalsongs op het album (voornamelijk 'Anhedony', 'The Long Way Down' en 'Pure & Sober') kunnen niet overtuigen, doordat ze, ondanks duidelijke intenties om ruig en hard te zijn, redelijk slap en weinig overweldigend klinken. Enkel 'The Only Thing that Counts' , waarin het gitaargeweld wat verrijkt wordt met strijkers en een orgeltje, heeft een nogal magistrale, orgasmatische climax, die toch aardig weet te overdonderen. Een andere song die er duidelijk uitspringt is 'Some Sort of Homecoming', een parodie op punkrock die met de gevleugelde woorden 'We're just a punkrockband' de daad en het woord bijeenvoegt. De overige songteksten bevatten minder humor, en drukken meestal een ontevredenheid over de maatschappij en de wereld uit.
Met 'How to Succeed... Without Even Trying' heeft The Violet Subgroove een zeer clichématige plaat gemaakt, die niets vernieuwend aan het metallandschap toevoegt. Ellenlange herhalingen, doordeweekse gitaarriffs en weinig energie zorgen voor een hoog vervelingsgehalte. De stijlvermengingen zijn wel even leuk, maar worden niet voldoende benut.

Meer over The Violet Subgroove


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.