The Vision Bleak kwam totaal onverwacht aanzetten met het album 'The Deathship Has A New Captain', wat een schok teweegbracht in metalland. Immers, dit duo bracht een vorm van horrormetal aan het licht die werkelijk ongeëvenaard is. Sfeer, sterke nummers, geweldig muzikaal vakmanschap én de geknipte attitude maakten die plaat wel zeer sterk. Beide heren Konstanz en Schwadorf bleven echter niet op hun lauweren rusten en schreven al snel dit tweede opus bij elkaar. Dit keer loopt een rode draad door het geheel, namelijk een relaas van een handelaar die zich vestigt in de Karpaten. Dit is het startschot voor een filmisch metalalbum dat hoge toppen scheert.

'The Drama of the Wicked' is een uitgesponnen intro die werkelijk netjes past bij een klassieke zwart-wit griezelfilm. De toon wordt meteen gezet en de geesten en vleermuizen fladderen doorheen de huiskamer. Veel keyboards fleuren dit stukje op. Maar in tegenstelling tot andere bands die de sfeer van griezelfilms willen oproepen gebruikt The Vision Bleak in de 'echte' nummers relatief weinig keyboards. Meer zelfs, muzikaal kan men makkelijker spreken van vrij heftige heavy metal. Deze verraadt trouwens dat beide heren grote fan zijn van klassieke acts als Accept, Iron Maiden of Judas Priest. Dat betekent dat de gitaar centraal staat en er wordt geharkt op de zes snaren dat het een lieve lust is. De vaart wordt er ingehouden door de drums, die het tempo lekker hoog houden zonder dat het geheel overhaast of ronduit snel gaat klinken. Schwadorf heeft trouwens als componist goed in de gaten gehouden dat het geheel nergens ten onder gaat aan overdaad. Er is weinig overladen bombast en er wordt nooit een noot te veel gespeeld. Rest alleen te zeggen dat vocalist Konstanz beschikt over een behoorlijk unieke stem. Echt voluit zingen doet hij nooit. Hij spreekt eerder in een haast macaber timbre, als een mentaal gestoorde sprookjesverteller. Het werkt op alle vlakken perfect. 'Sister Najade' of het licht Arabisch getinte 'Kutulu' zijn slechts twee grepen uit het aanbod die meer dan de moeite waard zijn. Zonder enige moeite of krampachtigheid weet the Vision Bleak een duistere sfeer te scheppen zonder naargeestig te worden.

Het valt niet te betwisten dat The Vision Bleak iets apart is. Met de wapens van de muziek in handen roept de band een aparte wereld op waar verhalen over monsters en demonen niet worden opgesmukt met een overdosis speciale effecten. Het is dan ook bijzonder sterk om te horen dat dit duo precies deze sfeer zo mooi kan scheppen.

Meer over The Vision Bleak


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.