The Weepies werden geboren toen singer-songwriter Deb Talan en rocker Steve Tannen elkaar bij toeval tegen het lijf liepen in een club in Boston. Wederzijdse bewondering mondde uit in een eerste plaat, 'Happiness', waarop 'Say I Am You' het vervolgalbum is.

'Say I Am You' brengt zoete, consonante pop met melodietjes die vlot aanspreken en heldere, maar vrij vlakke stemmen. Toch zijn op 'Say I Am You' ook minder evidente keuzes gemaakt. Zo bevat het refrein van 'Take It From Me' een leuke tegendraadse echo die tussen de mazen van de maten doorglipt. Refreinen nemen overigens niet zo'n prominente plaats in op dit album: ze worden maar enkele keren hernomen, zijn weinig contrasterend of beperken zich tot enkele woorden. Dat springt op zich al uit de band. Daardoor is de structuur van de songs over het algemeen minder duidelijk afgetekend, wat de meezingbaarheid wel ten nadele komt. In een nummer als 'Citywide Rodeo' is daarbij het tempo overwegend traag, de begeleiding repetitief en de spanningsopbouw onbestaande, met een fletse, wat saaie song als gevolg.

Soms is de instrumentele omkadering van de songs teleurstellend. De synthetische strijkergeluiden in 'Painting by Chagall' zijn bijvoorbeeld van een ondermaatse kwaliteit, net zoals de nogal mechanistisch uitgevoerde drumpartij op 'Riga Girls'.
De overwegend triestige en soms zelfs ironische teksten staan nu en dan in scherp contrast met de radio-fähige muziek. Zo is 'Nobody Knows Me at All,' een nummer dat de folkachtergrond van Talan verraadt, ogenschijnlijk een ietwat onnozel wiegend deuntje met een nogal knullige begeleiding. De tekst gaat echter over onbegrepenheid, eenzaamheid en eigenheid, waarbij de contrasterende muzikale omlijsting de eenvoudige tekst erg versterkt. 'World Spins Madly On' hoort tekstueel dan weer in de categorie der karamelverzen thuis.

The Weepies brengen met 'Say I Am You' een album met toegankelijke, doelbewust sentimentele nummers die in structuur en verfijning van arrangement missen wat ze wel hebben in de afdelingen tekst en kleur. Als de eigenzinnige keuzes verder doorgedreven worden en het wat montere folkkantje wat meer leven in de brouwerij brengt, wordt het volgende album er een om naar uit te kijken.

Meer over The Weepies


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.