Wie met deze dvd naast een concertopname nog een hoop extra's verwacht, kent The White Stripes nog niet helemaal. Er zijn hier geen interviews, videoclips of homevideo's te vinden, enkel een registratie van het optreden in The Empress Ballroom in Blackpool (Engeland), opgenomen met een achterhaalde Super 8-camera. Het geluid is daarentegen wel beschikbaar in Dolby Surround 5.1.
Hoewel het duo met hun rood-wit-zwart-combinatie een concept vormt waar een marketingbureau alleen van kan dromen, gaat het bij Jack en Meg White bijna uitsluitend om de muziek. Slechts één praatje met het publiek over op de juiste plaats zijn op het verkeerde moment en hoe dat frontman Jack White elke keer overkomt. Hun bluesrock is evenmin van deze tijd, maar dat houdt hen niet tegen om een geweldige liveset te brengen. De nummers die ze spelen, zijn evenwichtig geselecteerd uit hun vier albums en covers. Nergens beperken ze zich tot het gladjes naspelen ervan. Jack White laat zich integendeel helemaal gaan en brengt zo een ruwe klank voort, vol hoekige gitaarriffs. 'Death Letter', het langste nummer, wisselt razendsnelle momenten af met een snerpende of zware gitaar. Het kinderlijke pianodeuntje van 'Apple Blossom' wordt dan weer verteerd door een ronkende gitaar. Zelfs de uiterst meezingbare riff van 'Seven Nation Army' wordt kortstondig, maar vakkundig verwerkt in het distortioneffect. Deze monsterhit is uiteraard een van de publiekslievelingen. Een andere song die hevig wordt meegebruld, is 'Jolene', een meer dan geslaagde cover van Dolly Parton. Wie meer blues wil, wordt op zijn wenken bediend met 'I Fought Piranhas', het fantastische 'Ball and Biscuit' en 'The Big Three Killed My Baby'. Andere hoogtepunten zijn de White Stripes-klassiekers 'Hotel Yorba' en 'The Hardest Button to Button', die ook hier aan de verwachtingen voldoen.
'Under Blackpool Lights' is dus zowel een geslaagd concert als een mooi overzicht van het oeuvre van The White Stripes, dat wordt gebracht zonder er zich gemakkelijk van af te maken. Drumster Meg mept niet altijd even goed raak, maar deze dvd is wel een schot in de roos.

Meer over The White Stripes


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.