Alweer een debuutschijf binnen de wereld van de progressieve metal, dit keer van Thought Chamber. Bandleider Michael Harris is een man die verschillende instrumenten beheerst en dat ook laat horen op dit album: zowel gitaar, toetsen als zang worden door hem ingespeeld, al mag Bobby Williamson ook nog extra toetsenpartijen aanleveren. Zanggewijs mag overigens Ted Leonard van Enchant het leeuwendeel van de nummers opluisteren. Het leidt alweer geen twijfel dat de heren hun instrumenten zeer goed beheersen en weten hoe ze een nummer moeten pennen, maar toch mist deze schijf iets.

Al bij al start het album vrij rustig met 'Premonition', een vrij lang gerokken intro die de prelude vormt van 'Sacred Treasure', een song die snel vastlegt hoe de rest van het album klinkt: flitsende gitaarlijnen, atypische maatsoorten en een geregelde tempowisseling, een overdaad aan Hammondorgel of pianoriedeltjes en losgeslagen drums en bas. Allemaal zeer leuk en het klinkt als een klok, maar geregeld duikt een gevoel op dat het allemaal wel eens wat minder mocht zijn. Om een of andere reden is plotseling funk weer volop toegestaan in metal en hard rock en dat valt zeer vaak te horen op dit album, vooral in de slappende baslijnen die te pas en onpas worden bovengehaald. Het instrumentale 'Mr Qwinkle's Therapy' mag dan wel een leuk tussendoortje zijn, maar tegen de tijd dat het begint is een mens de tempowisselingen en softe interludia met akoestische gitaar die dan plots overschakelen naar voluit elektrisch een tikkie beu. De prestatie van zanger Leonard is trouwens ook niet echt je dat: de man kan wel een stuk zingen, maar zijn vrij hoge en vaak nasaal klinkende stem is soms ronduit storend. Het trucje met de akoestische gitaren wordt overigens nog veel te vaak herhaald.

Hoewel het geen twijfel lijdt dat dit zeer goede muzikanten zijn en dat het album best wel mooi in elkaar zit, lijkt het toch alsof er de laatste tijd een overdaad aan dit soort technische bands opduikt. Dat spreekt dan in het nadeel van Thought Chamber, want ze steken er niet echt bovenuit. Luisteraars die zelf muzikant zijn, zullen allicht kunnen smullen van de capriolen die deze heren uithalen, maar waarschijnlijk gaan ze de meerderheid Siberisch koud laten.

Meer over Thought Chamber


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.