Het Zweedse Thyrfing is een van die bands die behoren tot de laatste lichting viking metal-bands. Met andere woorden: Thyrfing bezingt in hun hymnes de gloriedagen van een ver verleden, toen de natuur het nog meer voor het zeggen had en mensen in vergelijking klein maar dapper hun ding deden. Doorheen hun albums begonnen de nogal prominente keyboards een steeds kleinere rol te spelen en werd Thyrfing ook steeds agressiever. Dit is merkbaar op 'Farsotstider', waar een band te horen valt die snedig is maar ook durft bijten.

Niemand had kunnen denken dat Thyrfing op 'Fasotstider' zo gemeen uit de hoek ging komen; voorganger 'Vansinnesvisor' was immers een plaat waarop de sferische elementen van het hoge Noorden hoogtij vierden. Maar al wie zou durven betwijfelen of deze Zweden het metalen hart nog op de juiste plaats hebben, zullen na het horen van 'Far at Helvete' overtuigd zijn van het feit dat Thyrfing er flink tegenaan gaat. Een kraakhelder geluid is nooit een vereiste geweest voor dit combo en ook het nieuwe album heeft een krakende klank vol scherpe hoeken en kantjes. Nochtans past dat wonderwel bij het schuurpapieren geluid dat zowel gitaristen als zanger gebruiken. Frontman Thomas Väänäänen roept en tiert met bijzonder veel overtuiging en hij klinkt ook behoorlijk natuurlijk, in tegenstelling tot verschillende van zijn collegae die net iets te veel moeite doen om duivels over te komen. Dit draagt in hoge mate bij tot de charme van Thyrfing. Er zijn goede nummers alom op deze plaat, al is 'Farsotstider' geen gemakkelijke kost. Het vergt toch op zijn minst een drietal luisterbeurten vooraleer de nummers zich in het geheugen nestelen.

'Farsotstider' valt nog het best te omschrijven als rauw en eerlijk. Wie geen "nee" zegt tegen ruwe producties en een voorliefde heeft voor heroïsche en duistere verhalen (volledig verteld in het oud-Zweeds) zal geen fout begaan door Thyrfing aan het hart te sluiten. Het vergt alleen even tijd om deze band te appreciëren.

Meer over Thyrfing


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.