23 Mei 1966: het flamboyante New Yorkse gezelschap Tico All Stars komt nog eens samen op haar zeldzame jamsessies om met zijn allen (25 muzikanten!) een spetterende en heet latino feest in te luiden. Een hete golf van salsa en latin jazz overspoelt het aanwezige publiek en stoomt de Village Gate club bloedheet. Met veel climaxen en oppeppende intermezzo's van percussie en blazerssecties die soms een kleine 20 minuten lang duren improviseren de virtuozen onder de Tico All Stars er zwaar op los. Met bekende muzikanten Eddie en Charlie Palmieri, Candido, Joe Cuba, Pachecco en vele anderen vormt dit ensemble een boeiend en afwisselend latino orkest met piano, trombones, trompetten, conga's, saxofoon, timbales, basgitaar, fluit, koeienbellen en achtergrondstemmen. Een spetterend live spektakel gaat de muzikale geschiedenis in..
Oorspronkelijk zijn deze verschillende livesessies van de Tico All Stars opgenomen op het eigen Tico Records label en onder 3 opeenvolgende platen uitgebracht. Vampi Soul heeft deze ep's terug van onder het stof gehaald en er de meest memorabele momenten van samengevoegd op deze 'Descargas: Live at the Village Gate'. Ook deze keer is gelukkig besloten om de gebrekkige opnamen als dusdanig weer te geven en om alle nevengeluiden van uitzinnig publiek en rommelige techniek aan te houden om de fantastische sfeer in de Village Gate optimaal te kunnen benaderen. En een reuze sfeer is er wel geweest, zo te horen. De cd begint erg rommelig, met een gebrekkige aankondiging en wat onverstaanbaar geroep en getier, tot pianist Eddi Palmieri voorzichtig de eerste noten in zet van een heerlijk salsa ritme dat leidt tot een 11 minuten durend 'Guajira Controversial'. Met stuwende trompetten wordt de muziek opgeblazen en dankzij de regelmatige afwisseling en het naar voren treden van steeds andere instrumenten drijven de Tico All Stars de ambiancemeter de hoogte in. Regelmatig duiken golven van applaus op wanneer een muzikant naar voren treedt om er zijn solo improvisatie ten beste te geven. Op deze momenten mist wel al eens het beeld bij het geluid, maar het toont wel mooi het op en top professionalisme van dit combo aan. Wat volgt is één exotische trip van 6 nummers die een sterke latino uitstraling hebben dankzij een stevig uitgewerkte percussiebegeleiding (zeker bij de ellenlange sessie van 'Descarga en Cueros') en toch ook het vrije spel van jazz benadrukken. Geregeld sporen de Tico All Stars mekaar aan tot nóg intensere muzikale climaxen, terwijl toch de subtiliteit en repetitieve eenvoud van deze dansnummers geen schade wordt aangedaan. Een heerlijk verslavende reis is het gevolg.
Hoewel de kwaliteit van deze live opname het aanvankelijk te wensen over laat, schuiven de ambiance en de heerlijke jamsessies dit ongemak al gauw opzij. Dat deze avonden memorabel genoemd worden onder de kenners, kan hier gerust uit blijken. 'Descargas' is een heerlijke zomerplaat voor stijve maatpakken, dikke sigaren en rum. Liters rum.

Meer over Tico All Stars


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.