'Lang leve de vooruitgang!' is een welbekende kreet en ook eentje die haar opwachting maakt binnen de black metalscène. Waar enerzijds bands vasthouden aan de oeroude principes als simpele akkoorden en een scherpe productie gaan anderzijds veel bands experimenteren. Tidfall is zo'n band en dat valt best goed mee.
Voor een jonge band is dit al hun derde 'echte' plaat die op de wereld werd losgelaten. Telkens weer probeerde Tidfall iets nieuws. Dat nieuwe komt vooral tot uiting door het veelvuldig gebruik van electronica. Sommige bands die dit proces al eerder ondergingen, kozen resoluut een andere weg (bv. The Kovenant). Voorlopig blijft Tidfall hoofdzakelijk black metal produceren, hoewel de scheidingslijn tussen metal en industrial bijzonder dun wordt. Door de moderne sound te verkiezen boven het stofzuigergeluid van vroeger klinkt Tidfall dan ook als een klok. De songs zijn goed uitgebalanceerd en de dreigende midtempo die meestal gehanteerd wordt is de juiste keuze. De sporadische blastbeats mogen de volgende keer in feite volledig weg. De dikke laag keyboards die de nummers opsieren hebben onmiskenbaar een futuristisch karakter. Iets wat ook duidelijk wordt uit de hoes en de songteksten. Het hoeven niet altijd demonen en vervallen kastelen te zijn. Tidfall's frisse aanpak werpt vooral haar vruchten af in songs als 'Nucleus', 'Zounds' en 'Exo-Skeleton'. Tekstueel is het refrein van 'Exo-Skeleton' nogal mager (enkel dat woord wordt herhaald) maar een band als Thyrane deed dat op 'Hypnotic' ook. Meest bizarre nummer van de hele schijf is hekkensluiter 'Tech', waarin het evolutieproces van Tidfall op de spits wordt gedreven. Voortgestuwd door een electro/industrial begeleiding wat vrij ontypisch is voor de doorsnee black metalband. Hier komt Tidfall wel heel dicht bij The Kovenant. Of dat goed nieuws is blijft voorlopig een open vraag, want mocht Tidfall waarlijk kiezen voor die richting is ze een deel van haar identiteit kwijt.
Zolang Tidfall blijft onthouden dat ze een futuristische black metalband zijn weet de band de middenmoot met verve te overstijgen. Maar het is een dunne scheidingslijn en alleen de toekomst kan uitwijzen of Tidfall goede koorddansers bevat.

Meer over Tidfall


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.