Om mooie muziek te maken, hoef je niet per se een gelukkig mens te zijn Dat lijkt althans een geschikte conclusie bij het beluisteren van dit derde Timesbold-album. De rijkelijk georkestreerde nummers verspreiden een duistere, bedrukte sfeer en ook de teksten getuigen van weinig levenslust.

Toch neemt 'Ill Seen Ill Sung' een behoorlijk opwindende start met 'Old Hannah'. Banjo en slidegitaar zorgen dat het nummer mooi in het americana-kleedje van het album past, maar zanger Jason Merrit haalt zijn grofst grommende stem boven en de song ontaardt in stevig, episch gerock. De onderhuidse onrust in de begeleiding kondigt aan dat ook 'Any Lethal Storm' zal openbreken. Balancerend op een smalle rand, wordt de spanning stelselmatig opgedreven. De teugels worden geregeld gevierd, maar de finale uitbarsting is onvermijdelijk.

Hierna wordt behoorlijk wat gas teruggenomen. De elf resterende nummers zijn veel introverter. De onbeheersbare stuwing uit de eerste twee nummers ontbreekt en een mogelijke overdosis aan de wat zagerige stem van Merrit speelt de songs soms parten, maar ze zijn stuk voor stuk zo mooi aangekleed en opgebouwd, dat dit probleemloos door de vingers wordt gezien. Zelfs de ultieme tristesse van 'All Readymade' ("I think it's been a long time / since I've had a good time") kan dankzij een rijk arrangement van piano, gitaar, strijkers, harp, klarinet en kerstbelletjes niet helemaal deprimeren. Maar ook de klassiekere americana-nummers als 'When I Come Around' en het guitig startende 'Fencepost' klinken met een nochtans beperkter instrumentarium rijk en boeiend.

De heren van Timesbold maken op 'Ill Seen Ill Sung' nog eens duidelijk dat ze uitstekende muzikanten zijn die door een grote variatie aan instrumenten een uitgebreid gamma aan klankkleuren kunnen oproepen en ze op de juiste moment gebruiken. Maar één enkele keer, bij het ronduit slaapverwekkende 'Takeaway', is dat onvoldoende. Al de andere nummers passen perfect in het gevarieerde kleedje en worden naar een hoger niveau getild.

Meer over Timesbold


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.