'Bareback' is een verzameling van negen films van Martin Wallace, intimistische clips bij de nog intimistischere muziek van Tindersticks. Verwacht hier geen flashende MTV-clips vol geile, kortgerokte vrouwen die over een bolide rollen. Wallace gebruikt kleine, alledaagse beelden en creëert een nostalgische sfeer die nauw aansluit bij de muzikale en tekstuele inhoud van de songs. De diepe stem van Stuart Staples en de zinderende orgelmelodieën die de band tot een cultband maakten, echoën hier na op film.
Wallace volgt in 'Travelling Light' een ontwakende man: scherend, tandend poetsend. De camraman kruipt over de grond door de chaotische kamer op het zwart-witscherm. Wanneer gastzangeres Carla Torgerson invalt, komt het vrouwelijke personage in beeld. Het koppel leeft niet echt een spannend leven, zoals de meesten onder ons: de was, de plas, wandelen met de hond... 's avonds dansen in de club. Dolle vreugde straalt niet meteen van de mensen hun gelaat. De groep zelf komt nooit in beeld. Dat is anders in het aardige 'Rented Rooms' waar de groep volledig in het shot wordt genomen. Zwart-wit wordt afgewisseld met vale kleuren. Een intrieste Staples bevindt zich in een fake showbizzwereld inclusief vrouwen met pluimen in hun poep. Het nummer zelf heeft voor de film kleurrijke arrangementen vol glamour and glitter gekregen. Na een shot van een depressief kijkende drummer wordt de sfeer totaal gebroken en schakelt het beeld over naar kleur en flamboyant dansende danseressen die hun benen wulps de lucht ingooien. De muziek wordt in het frame van Las Vegas-shows gegoten en krachtige blazerarrangementen en een gezapig swingtempo doen het nummer alle eer aan. De film eindigt met Staples die zichtbaar vermoeied naar zijn lampenspiegel stapt, de kleuren vervagen weer naar zwart-wit en voor het eind van de film is hij weer in de grijze, harde werkelijkheid van alledag. Optimistisch is er geen één van Wallaces films, humor is er hier en daar wel te vinden. Alleen al het menu getuigt van bitter cynisme want om tussen de negen kortfilmpjes te bewegen, wordt enig intellect van de luisteraar/kijker verwacht: een kakkende ezel stelt zijn lichaamsdelen ter beschikking als behuizing voor de nummers. Het leven is een last, nietwaar? Humor is vooral te vinden in de clip van 'Can We Start Again' waarin Wallace Staples het vrouwelijk schoon van zéér dichtbij laat volgen. Close-ups van borsten, billen, navels en juwelen. Staples reflecteert over het aandurven van relaties wanneer het te laat is. Are you ready now? Can we start again. 'Can our Love' is gefilmd in Praag. Wallace gebruikt hier een gespleten shot, en wederom bleke kleuren. Een koppel wordt gevolgd: hoe ze elkaar ontmoetten, uit elkaar gaan.
De DVD bevat geen extra's, heeft een sobere, smaakvolle lay-out en een prima geluids- en beeldkwaliteit. De eenvoud die de groep siert, siert ook 'Bareback'. Tindersticks and Martin Wallace hebben een erg donkere blik op relaties, de dagelijkse sleur en het gewone leven. Ze bieden realistische, deprimerende beelden die tot nadenken kunnen stemmen. Muziek en beeld sluiten naadloos bij elkaar aan. Niet te consumeren bij anti-depressiva!

Meer over Tindersticks


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.