Today Is The Day is een typische band uit de Relapse-stal: de groep rond charismatisch frontman Steve Austin houdt zich ver weg van strofe-refrein-strofe structuur, speelt met feedback en noise en heeft lak aan melodie. Een festijn voor liefhebbers van intelligente maar loeiharde muziek is een andere omschrijving die op dit combo van toepassing kan zijn.
Het muzikale van Today Is The Day kan omschreven worden als het geluid van twee stenen die tegen elkaar worden geschuurd. De gitaarmuur schraapt in elk geval de huid van onwetende luisteraars die te dicht bij de boxen van de stereo gaan zitten. Op 'Kiss the Pig' gaat Today Is The Day echter nog een stapje verder. Dit is met voorsprong het hardste en meest snelle materiaal dat deze groep tot hiertoe op cd zette. De drums ratelen als bezeten alsof ze in handen waren van een kleuter met ADHD die zijn rammelaar niet kan loslaten. De bas zit lekker vet in de mix en heeft het effect van een patiënt met chronische buikloop die een microfoon op het lichaam heeft gebonden. Bas en drums moeten de structuur erin houden, want wat Steve Austin allemaal met zijn gitaar uitspookt heeft soms weinig te maken met spelen. Na supersonische riffjes laat hij zijn gitaar soms tergend lang huilen en piepen. Zijn vocalen zijn op deze plaat minder schreeuwerig maar hebben wel aan venijnigheid gewonnen. Het extreme dat deze plaat siert is voor een groot deel ook verantwoordelijk voor de moeilijke verteerbaarheid van 'Kiss the Pig'. Het is vaak net iets té en dit in één ruk uitzitten vergt veel van de zenuwen. Dit is een vermaledijde groeischijf, maar velen zullen huilend opgeven. Het algemene geluid had zeker vetter mogen zijn, want buiten de bas klinkt de rest nogal dof wat het luisterplezier er niet groter op maakt. De mokerslagen die 'Mother's Ruin' of 'Sympathy Junkie' zijn, maken dat echter ruimschoots goed.
'Kiss the Pig'is een allesbehalve eenvoudige plaat. Wanneer agressie en doorzettingsvermogen echter op deze manier gecombineerd worden kan een luisteraar niet anders dan zich laten platwalsen door Today Is The Day. 'Kiss the Pig' is niet hun beste schijf maar wel een bijna perfecte muzikale voorstelling van zinloos geweld en haat. Dit is met voorsprong de meest staatsgevaarlijke schijf van dit jaar.

Meer over Today Is The Day


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.