Flamencofans wachten er al drie jaar op: het nieuwe album, 'Aguadulce', van gitarist Tomatito. De leerling van Camerón de la Isla en Paco de Lucia keert na enkele fusionavontuurtjes terug naar de essentie van flamenco: intieme, lacherige bulerias, gevoelige tangos en aangrijpende soleas. Drie composities staan in het teken van de cante. Tomatito speelt dan veel ingetogener. De klemtoon van zijn expressieve, virtuoze spel verschuift van vingervlugge solo's naar complexe ritmische begeleiding van de zangers.Het enige nummer waarin Tomatito echt uit de bocht gaat, is de rumba 'Pa' Salinas' waar de anders sobere bezetting wordt verrijkt met harmonica en krachtige drums.
Openingstrack 'Al Mariyya' zet meteen de zachtmoedige, nostalgische teneur voor de plaat. De opzwepende palmas van Los de Siempre vallen meteen na de eerste gitaarnoten in om het spel van Tomatito ritmisch uit te diepen met ingewikkelde tegenritmes. Door de sombere, trieste hoofdmelodie klinkt een gevoelige Arabische invloed. Het thema wordt snel verlaten voor het snellere solowerk. De falsetas worden subliem afgewisseld met krachtige, percussieve aanslagen van de gitaarsnaren, wat een heerlijke spanning in de maten brengt.
Een sleutelwoord in flamenco in het algemeen en in Tomatitos geraffineerde techniek in het bijzonder is ongetwijfeld polyritmiek. De complexe ritmische structuren die van de weemoedige, bedrukte gitaarmelodieën druipt, worden door het ingetogen, solide werk van percussionist Antonio Carmona versterkt. De ritmische vrijheid die zowel de gitarist, palmero als percussionist heeft, wordt door allen ten volle benut. '¿Dónde Está Tu Cariño?' is een voorbeeld waar de cante de focus krijgt. Tomatitos dochter Maria Angela verzorgt de zang. Haar hemelse, zacht fluwelen stemgeluid weerklinkt trillend tussen het rigide ritme van de bas en de expressiviteit van de gitaar. 'En Casa del Henero' is een ander zangnummer. Wat hier opvalt is de heerlijke complementariteit tussen de twee zangers El Potito en El Guardiana. Potitos bezielde, melismatische zang legt veel nadruk op het pure en op ritme. Guardiana heeft een meer rokerige, schurende stem die garant staat voor beeldende, doorwrochte samenzang die de keel van menig luisteraar ruw zal dichtknijpen. De palmas en de gitaar zorgen voor de nodige tegenritmes en klemtonen.
Wie van gebalanceerde, krachtige doch weemoedige flamenco houdt, moet zich vooral niet inhouden om deze plaat eens te beluisteren. Raspende rasgueado's, vingervlugge, emotionele fraseringen en bovenal puurheid en gevoel staan centraal op 'Aguadulce' van Tomatito. Niet elk nummer weet elke seconde te boeien, maar diegene die dat wel weten doen, wegen zwaarder door.

Meer over Tomatito


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.