De in Kingston (Jamaica) geboren reggae- en dancehall-veteraan Tony Tuff behaalde zijn eerste successen in het begin van de jaren zeventig aan de zijde van de al even legendarische vocalisten Sugar Minott en Derrick 'Bubbles' Howard. Tegen 1978 hadden deze African Brothers als collectief al zoveel binnen- en buitenlandse rootsanthems op hun palmares dat de heren besloten als zangers en producers elk hun eigen weg te gaan.

Tony Tuff werd onder meer frontman van de dubreggae-formatie The Soul Syndicate en ging in de jaren tachtig – na enkele bescheiden, zelfgeproduceerde rootshits – onder meer deel uitmaken van het toen zeer populaire Volcano-soundsystem. De twee volgende decennia consolideerde hij zijn status vooral door coproducties met bekende dancehall-sterren als Barrington Levy, Yellowman, Rootsman, Jah Shaka en topproducers als Henry 'Junjo' Lawes en Donovan Germain. Eind vorig jaar kwam Tony Tuff dan via het Duitse Minor7Flat5-label in contact met Andreas 'Brotherman' Christopherson, was zwaar onder indruk van diens werk en besloot op slag om met hem een nieuwe langspeelplaat op te nemen. Een klein jaar later ligt 'Say Something' in de winkel te blinken.

Zoals enigszins te verwachten viel houdt Tony Tuffs nieuwe plaat het midden tussen klassieke reggae en iets modernere dancehall. 'Fulfillment Time' (met toaster Smokie Benz) opent met een vrolijk wiegende ritmetrack, compleet met speelse blazerscheuten en percussie, maar wie wat beter luistert hoort in feite een – voor rootsreggae redelijk typische – apocalyptische tekst. Ook titelsong 'Say Something', 'Mankind' (met Al Pancho), 'Stronger' en het dubby 'Walk and Talk' dobberen gezapig in dezelfde rootsfeer rond. Eenvoudige, stuwende baslijnen en knisperdroge drums, heldere slaggitaren en melodieuze orgels, keyboards en blazers tekenen daarbij telkens de kantlijnen uit zodat Tony Tuff warm ingeduffeld op de voorgrond het liefdevolle woord van Jah kan verkondigen. Meer naar hedendaagse dancehall neigende voorbeelden zijn er ook bij de vleet. Springerige dingen als 'Boom Shakatak', 'Action' en 'Real' zijn voorzien van zulk een vreselijk catchy, kinderlijk eenvoudige meezingrefreinen, strak dreunende basdrums en billentrillende baslijnen dat men al van slechte wil moet zijn om niet spontaan aan het benenzwaaien te gaan. Hier en daar belijdt Tony Tuff op zijn typische, licht nasale manier net iets te clichématig zijn liefde voor de vleselijke liefde, maar zelfs dan blijven dingen als 'Do Me' en 'Just a Minute' overeind dankzij een ijzersterke productie en oorstrelende achtergrondkoortjes.

Reggaepuristen vinden deze 'Say Something' ongetwijfeld veel te poppy om de vergelijking met Tuffs eerdere werk te doorstaan, maar dat mag de pret voor de overigen niet drukken. Als een echte professional weet Tony Tuff zijn producers en muzikanten zo te kiezen dat hij nergens van zijn vertrouwde pad moet afwijken en toch fris en hedendaags klinkt. 'Say Something' is onderhoudend van de eerste tot de laatste seconde, nu eens als ontspannend achtergrondmuziekje, dan weer als lichaamsverwarmend dansvloermateriaal. Meer moet dat deze gure wintermaanden niet zijn!

Meer over Tony Tuff


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.