“Less is more”. De gedachtegang die verantwoordelijk is voor de flinke opmars van verschillende “bands” die het de laatste jaren eens met slechts twee muzikanten willen proberen. In België bewezen groepen als Madensuyu en The Black Box Revelation reeds dat met de juiste effecten, ideeën en ballen een duo toch een breed geluid kan neerzetten, en zelfs live iedereen de kleren van het lijf kan blazen. Het ziet er sterk naar uit dat er in de toekomst een band aan dat rijtje toegevoegd mag worden; zonder al te platgeplaveide paden te bewandelen toont Too Tangled waar de kracht van zo’n duo net ligt: bij de intieme samenwerking van twee aan elkaar gewaagde karakters.

Hun debuutplaat ‘The Magic Got Killed’ brengt het verhaal van de mysterieuze “verstrengelde” relatie die dit man/vrouw-duo verbindt. Doorheen het album zingen Roeland Vandemoortele en Eva Buytaert voor, door en vooral tégen elkaar. De chemie die deze pittige cocktail van beide seksen losmaakt doet elke song bruisen en kolken. Hun strijdtoneel is een slagveld van vuile bluesy gitaarriffs (‘F.R.A.N.T.I.C.’) aangedikt met verse beats uit de drumcomputer (‘On The Edge Of A Scene’). Wanneer de gemoederen bedaren maakt Too Tangled graag ook plaats voor doeltreffende intieme nummers die voornamelijk teren op elektrische gitaar (Roeland), begeleiding op viool (Eva) en hun twee zwoele stemmen (‘Heaven Is Hell’).

De fabricaties uit de drumcomputer gaan trouwens veel verder dan simpelweg de gaatjes opvullen en een poging om rocknummers een dansbaar randje aan te slijpen. Op het rustige ‘Meet Me On The Corner’ bouwen zelfs subtiele breakbeats de song langzaam op naar een meeslepende trip, die de luisteraar leidt langs het wederzijds verlangen van beide partijen.

Beats, elektriciteit, intimiteit,… De invloeden van The Kills loeren om elke hoek en houden argwanend een oogje in het zeil. Elke noot of beat, zelfs het trashy artwork, ademt dat typerende garage-sfeertje uit waarmee dit Amerikaanse duo zijn strepen verdiende. Ondanks de gelijkenissen hoeft Too Tangled echter weinig in te boeten aan geloofwaardigheid. Al is het verder bouwen aan een eigen geluid wel een vereiste om in de toekomst het hoofd boven water te houden, want het niveau van het eerste deel van de plaat wordt niet tot het eind volgehouden.

Toch is het strakke samenspel (en -zang) over gans de lijn de basis van dit hechte, intrigerende duo. De bijna fysiek aanwezige spanning is op de juiste manier uitgespeeld en wekt zo de interesse van de luisteraar die wordt vastgehouden met het mystieke erotische tintje dat als een etiket op de cd kleeft. Met ‘The Magic Got Killed’ levert Too Tangled een markant debuut af met enkele pakkende songs die het zichzelf niet toestaan om op te gaan in de massa.

Meer over Too Tangled


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.