Wat doet een mens in de donkere en lange uren van de Finse winter? Musiceren natuurlijk! Dat maakt het dan ook niet bepaald verwonderlijk dat er steevast een hele zwik behoorlijk getalenteerde bands en muzikanten uit die contreien de kop opsteken. Tracedawn is alweer een Finse metalband, maar eentje met bijzonder jonge medespelers, al zou een mens dat niet zeggen bij het horen van de composities. Voor een eerste boreling is dit titelloze plaatje alvast een mooie zet, alleen kunnen de heren op dit moment nog niet blijvend overtuigen.

Tracedawn is duidelijk een bende jonge muzikanten die een grote groep aan invloeden telt. Zo bevat de muziek overduidelijke knipogen richting de melodieuze death metal (vooral dankzij de polkabeats en opgefokte ritmiek), de melodie en soli van bands als Soilwork of In Flames en zelfs wat voorzichtige metalcorebreakdowns en verrassing verrassing: cleane zangpartijen. Nochtans gooit Tracedawn die hele mengelmoes netjes in de mix en geen enkele van deze elementen is overdadig aanwezig. Dat maakt dat het geheel van dit schijfje stevig voortdendert en geregeld zijn er dan ook knappe stukken te horen. De occasionele cleane zang van Antti Lappalainen gaat op de duur wel wat vervelen, maar zijn hese rasp maakt veel goed. Het gitaarwerk van Tuomas Yli-Jaskari en Jeremy Qvick is snedig en varieert razendsnel van bruut raggend naar vlot melodieus. Enfin, een metalplaatje waar op zich weinig mis mee is. Natuurlijk zijn er enkele kanttekeningen te plaatsen. Zo blijkt al snel dat deze jongens iets te vaak de methode van harde strofe, zacht refrein gebruiken en zijn sommige solomomenten iets te doorzichtig, maar opnieuw: in acht genomen dat de leeftijd van deze jongens rond de 18 ligt, is het een sterk schijfje dat alvast meer belooft voor de toekomst.

Het wordt afwachten wat deze band in de toekomst nog uit de mouw gaat schudden. Voorlopig zitten ze nog op het 'net niet'-niveau, maar er zit bijzonder veel potentieel in. Nu maar hopen dat ze niet de emo/metalcorerichting uitgaan zoals zovelen van hun genregenoten.

Meer over Tracedawn


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.