Het uit Parijs afkomstige Treponem Pal is geen onbekende naam in industrialkringen. Deze heren gaan immers al zo lang mee dat ze ook wel bij de wieg van het genre worden gerekend door bepaalde figuren. Dat de band vandaag de dag nog steeds bestaat, is dan ook een sterk staaltje van overlevingskunst. Niemand minder dan de betreurde Paul Raven (Ministry, Killing Joke, Prong, Godflesh) schreef mee aan dit album. De verwachtingen zijn dus behoorlijk hooggespannen, maar slaagt Treponem Pal er ook in om die in te lossen?

Niet helemaal. Het staat alleszins buiten kijf dat dit zestal ondertussen gepokt en gemazeld is in de wereld der industrial en ze weten dus ook daadwerkelijk hoe ze een song in elkaar moeten steken. Maar toch mist er wat aan dit schijfje: een sprankje vuur of een vonkje inspiratie had geen kwaad gekund. Wie immers verwacht dat het sextet aan een stevig tempo, met potige drumlijnen een hakkende riffs gaat afkomen, is er wat aan voor de moeite. De hakkende, staccato riffs zijn er wel, maar ze klinken nogal flets. Het geluid schiet met andere woorden behoorlijk tekort en dat maakt dat de voorhamertechniek die zo onontbeerlijk is bij industrial helemaal ontbreekt. 'Weird Machine' kabbelt nogal rustig verder, en met de wat eentonig wordende zang van Marco Neves is er weinig soelaas te vinden. De groove is er, de ballen helaas niet. Dat is best wel jammer, want heel soms komt de genialiteit van de band bovendrijven wanneer ze er echt in slagen om een meeslepend ritme en voorhamergitaren te laten horen. Maar dan wordt alles weer genekt door het slappe geluid van de plaat. Het zou misschien geen slecht idee zijn om dit album te hermixen en het een krachtinjectie te geven.

Voor een industrialplaat is 'Weird Machine' behoorlijk rustig en zelfs zacht te noemen. Het poppy karakter overheerst in alle tonen, maar of dat nu zozeer de bedoeling was, is onduidelijk. Het staat alleszins vast dat Treponem Pal veel beter had gekund.

Meer over Treponem Pal


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.